Titokzatos és vonzó kuriózum Pakson

Feltárul az energia titokzatos világa

Az energia titokzatos világába bepillantást nyújtó Energiapark épül Pakson, az atomerőmű szomszédságában.

2010.05.13 20:03MTI

Az interaktív, látványos tematikus park, amely Közép-Európában egyedülálló létesítmény lesz, európai uniós támogatással valósul meg legkésőbb jövő év végére.

A beruházók évi 50-60 ezer látogatóra számítanak. A Dél-dunántúli Operatív Programból 400 millió forint támogatást nyert el a Paksi Ismeretterjesztő Energiapark Kft. a park megépítésére. A kiviteli tervek elkészítése és a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után még idén szeretnék elkezdeni a megvalósítást.

Attól függően, hogy az előkészületek meddig tartanak, 2011 őszén vagy év végén nyithatja meg kapuit a létesítmény. A projekt költsége nettó 800 millió forint. A turizmusfejlesztésre szánt uniós támogatás mellett saját erőből és bankhitelből finanszírozzák a beruházást.

A park az energia sokak számára ismeretlen, titokzatos világát tárja majd a látogatók elé a modern technika látványos és vonzó eszközeinek segítségével. - Úgy gondoltuk, hogy Magyarország energiaszíve, a paksi atomerőmű közelében, de mégsem attól közvetlenül függően hozzuk létre ezt az ismeretterjesztő, tematikus parkot - fogalmazott a pályázat egyik készítője, Kováts Balázs az MTI-Pressnek. Szavai szerint a létesítmény szórakoztatva tanít és közvetít majd üzeneteket, miközben a kalandparkokhoz hasonló élményt nyújt.

Centrumában a tájba illesztett látogatóközpontot alakítanak ki. - Ne gondoljon senki paravánokra, fényképekre, ez egy interaktív kiállítás lesz, ahol néha meg kell rettenni, el kell csodálkozni. Az épület kiállítótere egy hatalmas "fekete lyuk", ahol különféle showelemek fogadják majd a látogatókat, akik az energia sokféle megközelítésével találkozhatnak - hangsúlyozta a szakember.

A főépülethez egy másik kiállítótér is tartozik majd, ahol a tervek szerint időszaki tárlatokat rendeznek. Kováts Balázs elárulta, hogy a nyitókiállítás ötlete már megvan, azt szeretnék bemutatni, hogy az atomerőmű jelenlétének köszönhetően milyen kedvező változások történtek a környezetben.

Az épületben kialakítanak egy olyan termet is, ahol a témához kapcsolódó filmeket tekinthetnek meg a nézők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.