Lelopták a paci géntérképét

Amerikai felháborodás lóklónozás miatt

A lovak amerikai szerelmesei egyre gyakrabban hiszik, hogy elpusztult kedvenceiket klónozással visszahozhatják az életbe. A tenyésztők szerint azonban a klónozás egyszerűsített módja egy bajnok létrehozásának.

2010.04.12 07:56MTI

Zarela Olsen úgy döntött, hogy klónoztatja Capuchino nevű ménjét, amelyet az évezred paso fino fajtájú lovának választottak 1999-ben. Az állatok klónozására szakosodott biotechnológiai vállalat 160.000 dollárt kért szolgáltatásaiért cserébe. Capuchino genetikai mása, Capuchino Forever tavaly májusban látta meg a napvilágot. Carol Harris lótenyésztő szerint azonban mindez a pénzről szól.

A klónoztatók csupán könnyen akarnak klasszis lóhoz jutni
- mondta a Los Angeles Timesnak. Más szavakkal fogalmazva a tenyésztés művészet, míg a klónozás csupán másolás. Klónozott lovak jelenleg nem vehetnek részt a méneskönyvekben regisztrált lovak versenyein, de ez idővel megváltozhat.

Az amerikai quarter horse fajta szövetségének méneskönyvi és regisztrációs bizottsága nemrég szavazott le egy javaslatot, amely szerint engedélyezni kellene a klónok regisztrációját. A klónozás hívei szerint az ellenzést információhiány okozza.

"Úgy vélik, Frankensteineket nevelünk a laborjainkban, pedig egyáltalán nem erről van szó" - fogalmazott Karen Batra, a biotechnológiai vállalatok gyűjtőszervezete, a BIO szóvivője.

Az első lovat, a Prometea nevű kancát olasz kutatók klónozták 2003-ban. Jelenleg mintegy 65 klónozott ló él világszerte, ebből legalább ötvenet a texasi ViaGen hozott létre, a fentebb említett Capuchinót is beleértve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.