Házasodhatnak majd a katolikus papok?

Svájci teológus, brazil papok fellépése a cölibátus ellen

Európában és Dél-Amerikában erősödnek a katolikus egyházon belül azok a hangok, amelyek a papi nőtlenség követelményének felülvizsgálatát sürgetik.

2008.02.22 11:45MTI

Hans Küng világhírű teológus ilyen értelmű felhívást intézett csütörtökön a német püspökökhöz, arra ösztönözve őket, hogy emeljenek szót a Vatikánban a papok házasodási tilalma ellen. Sok katolikusnak okoz gondot, hogy egyházközségének nincs papja, s emiatt egyre több egyházközséget vonnak össze.

A hívők azonban nem összevonásokat, hanem saját papot akarnak, és mindegy nekik, hogy az nőtlen vagy nős, férfi vagy nő - indokolta felhívását a svájci születésű, Németországban élő teológus. A vallásfilozófusként is jól ismert Küng kétségbe vonta évtizedekkel ezelőtt a pápa csalatkozhatatlanságát, és számos más kérdésben is szembekerült a Szentszékkel, ezért megvonták tőle a jogot, hogy katolikus teológiát oktasson.

Küng elmondta: örül annak, hogy Robert Zollitsch érsek, a német püspöki konferencia új elnöke megváltoztatandó egyházi törvénynek nevezte a papi cölibátust. Egy közvélemény-kutatás csütörtökön nyilvánosságra hozott eredménye szerint a németek 88 százaléka ellenzi a papok kényszerű cölibátusát. A katolikus hívők körén belül még nagyobb ez az arány, 94 százalékos - tűnik ki a Forsa Közvélemény-kutató Intézet véleményszondázásából, amelyet az n-tv hírtelevízió megbízásából végzett.

Küng nyilatkozatával egyidejűleg brazil papok arra kérték a katolikus egyházat, hogy találjon alternatívákat a papi nőtlenségre - írta az Estado de Sao Paulo című brazil napilap. A 9222 brazíliai plébániát képviselő országos egyházi konferencián elfogadott dokumentum az javasolja a Vatikánnak, hogy szenteljen fel pappá nős férfiakat is, illetve fogadja vissza az egyház kebelébe azokat, akik nősülés miatt hagyták ott a papi hivatást.

A Sao Paulo állambeli Indaiatubában szervezett találkozón nem a cölibátus teljes eltörlését javasolták, amely a szerzetesrendek számára továbbra is megmaradna, hanem azt, hogy legyen másfajta papi szolgálat is. A kérést megküldik a Vatikánba a Papi Kongregációnak, amelynek az elnöke Cláudio Hummes brazil bíboros, Sao Paulo korábbi érseke.

A találkozó résztvevői világosabb eligazítást kértek az újraházasodott párokkal kapcsolatos papi magatartással kapcsolatban is. Ezek a hívek nem gyónhatnak és nem áldozhatnak. Hummes bíboros, aki maga is részt vett a tanácskozáson, már közölte, hogy a kérés ellentétes az egyházi normákkal és "az egyháznak nem áll szándékában változtatni rajtuk".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.