Mi a károsabb: a vízipipa vagy a cigaretta?

A vízipipa kátránytartalma 27-102 cigarettáénak felel meg

Az első vízipipák a hagyomány szerint Indiában készültek a kókuszdió üres héjának felhasználásával.

2008.02.21 14:01National Geographic

A különösen a férfiak körében kedvelt vízipipázás innen terjedt tovább a Közel-Keletre; és lett a török, majd az arab világ több évszázados tradíciója, a mindennapok nélkülözhetetlen szertartása. (A vízipipa török elnevezése nargile, arab megfelelője shisha.) Használata során, a vízipipa tetején elhelyezkedő mázzal bevont kerámiatölcsérbe kerül a kissé nedves és ragacsos dohány, melyre izzó faszenet helyeznek. (A speciális vízipipa dohánynak különféle gyümölcsös és egyéb ízesítésű változatai léteznek, így többek között almás, epres, mentás vagy akár capuccinós.) 

A tölcsérben keletkező dohányfüst egy fémből készült, általában díszes testen, gyakorlatilag egy csövön keresztül jut el a shisha alját képező többnyire üveg, esetenként fém víztartályba. A vízbe lógó fémcső aljából kilépő dohányfüst a vízen átbuborékolva gyűlik össze a tartály tetején, majd a hajlékony szívócsőbe kerül és így jut el a szájhoz. 

Széles körben elterjedt tévhit, hogy a vízen átáramló füst teljesen kátrány- és nikotinmentessé válik, így belégzése igazából ártalmatlan. Ezt az elgondolást cáfolják a WHO adatai, melyek szerint egy pipázás alkalmával (ilyenkor akár egy-másfél óráig is ég a dohány) annyi füst jut a szervezetbe, mint száz filter nélküli cigaretta elszívásakor.

További rizikót jelenthetnek a különböző fertőzések, mint például a herpesz és a hepatitis különböző formái, melyeket a közösen használt vízipipa csutorájának körbeadása során lehet elkapni. Egy egyiptomi felmérés például kimutatta, hogy az országban a vízipipázás nagy szerepet játszik a tuberkulózis (TBC) újbóli elterjedésében. 

Az ismeretlen eredetű, silány minőségű, szennyezett dohányok kátránytartalma pedig meghaladhatja a megengedett mennyiséget. Egy, a közelmúltban készült francia tanulmány is arról tanúskodik, hogy a vízipipa sokkal ártalmasabb, mint a cigaretta. 

A laboratóriumi mérések szerint egyetlen vízipipa elpöfékelése során annyi szénmonoxid keletkezik, mint 15-52 szál cigaretta füstjében, a kátránytartalom pedig 27-102 cigarettáénak felel meg. Napjainkban a vízipipázás egyre inkább hódít az európai kávézókban és bárokban is, főként a fiatalabb korosztály körében kezd divatos szokássá válni a pipázás melletti beszélgetés, kávézás, iszogatás. 

Nem utolsó sorban jó üzletet is jelent a vízipipák, valamint a hozzá kapcsolódó tartozékok és a különféle ízű dohányok árusítása. A legtöbb fiatal sajnos tudatában sincs annak, hogy a vízipipa élvezete milyen veszélyeket rejt. Az egészségügyi szakemberek egyre több fórumon szorgalmazzák Európa-szerte, hogy a cigarettákéhoz hasonlóan lássák el a csomagolást a veszélyekre felhívó mondatokkal, és tüntessék fel a káros összetevők mennyiségét is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.