Blöki segít

Kutyákkal szagoltatják ki az utolsó 10 jávai orrszarvút!

Vietnámban magas szinten kiképzett kutyákat alkalmaznak a jávai orrszarvú populációjának meghatározására, hogy megmentsék a fajt a kihalástól.

2010.01.16 19:29National Geographic

A jávai orrszarvút (Rhinoceros sondaicus annamiticus) kihaltnak hitték fő elterjedési területén, Délkelet-Ázsiában, ám vadászok 1988-ban Vietnámban elejtettek egy példányt. Mára valószínűleg kevesebb mint 10 egyed maradt mostanra, de eddig nem végeztek átfogó vizsgálatot, hogy igazolják ezt a feltevést.

A jávai orrszarvú valószínűleg a Föld legritkább nagytestű emlőse. A legutóbbi terepfelmérés azt tűzte ki célul, hogy felfedje a titkot Vietnám alig ismert jávai orrszarvú populációjáról és megmentse a fajt a kihalástól. A WWF kutatói vadőrökkel fogtak össze, hogy meghatározzák a jávai orrszarvúk populációjának helyzetét Dél-Vietnám erdeiben. Itt található ugyanis a faj két legnagyobb megmaradt állománya.

A feltérképezést a vadőrök két amerikai keresőkutya segítségével végzik.

A terület átvizsgálásának kezdete után alig öt nappal hét orrszarvú-ürüléknyomot találtak. A talált ürülékből mintát küldtek a kanadai Queen's Egyetemre, ahol DNS-analízisnek vetik alá, hogy meghatározzák az állatok számát és nemét. A londoni Állattani Társaság (Zoological Society) hormonszint-meghatározást is végez, hogy kiderítsék az állatok nemzőképességét. Az elemzések eredményét egy sürgős orrszarvú-megmentési terv kidolgozásában hasznosítják majd. „Az orrszarvú nemcsak egy ritka állatfaj, amely erre az országra egyedileg jellemző, hanem zászlóvivője a vietnámi fajmegőrzési törekvéseknek" – jelentette ki Hien Tran Minh, a WWF Vietnám területi igazgatója.

„Ha elveszítjük a jávai orrszarvút, a jövő nem tartogat sok jót a Vietnámban élő többi ritka és bennszülött faj számára sem" – tette hozzá.

A jávai orrszarvú nagy értékű árunak számít az illegális vadon élő állatok kereskedelmében, az orrszarvú szarvát, bőrét és székletét orvosi célokra hasznosítják. A földművelés terjedésének és a vízenergia-hasznosítás majdani fejlesztésének köszönhetően az élőhely megváltozása szintén fokozódó fenyegetést jelent erre a kis populációra nézve.

A WWF csapata a természetvédelmi tevékenységek mellett „Rhinomania" címmel blogot ír az orrszarvúkról, amely a nemzeti parkban zajló orrszarvúfelmérésről és az ottani orrszarvúk életéről szolgál naprakész információval.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.