Rejtélyes felfedezés

Túl forrók ahhoz, hogy bolygók, ám túl kicsik ahhoz, hogy csillagok legyenek

A márciusban felbocsátott Kepler-űrtávcső talált rá az égitestekre, amelyek saját csillaguk körül forognak.

2010.01.05 11:17MTI - Fotó: NASA

A NASA, az amerikai űrkutatási ügynökség új bolygóvadász űrteleszkópja két rejtélyes objektumot fedezett fel, amelyek túl forrók ahhoz, hogy bolygók, ám túl kicsik ahhoz, hogy csillagok legyenek. A márciusban felbocsátott Kepler-űrtávcső talált rá az égitestekre, amelyek saját csillaguk körül forognak. Bill Borucki, a NASA űrteleszkóp-programjának tudományos vezetője elmondta, hogy az égitestek hőmérséklete jóval magasabb, mint a csillaguké. Ez azt jelenti, hogy vélhetően nem bolygók.

Nagyobbak és forróbbak, mint a Naprendszer bolygói, beleértve a törpebolygókat is. A rejtélyes objektumokról az AAS amerikai asztronómiai társaság washingtoni éves ülésén hétfőn közöltek részleteket a NASA kutatói. Jelenleg két elmélet létezik arra, hogy valójában mik lehetnek a "forró kísérőtársnak" nevezett objektumok. Az egyik szerint újonnan született bolygókról van szó, amelyeknek még szélsőségesen magas a hőmérsékletük.

Ebben az esetben koruk nem haladja meg a 200 millió évet. A másik elmélet alapján fehér törpék lehetnek, tehát olyan csillagok, amelyek életciklusuk végén már zsugorodnak. A Kepler-űrteleszkóp elsődleges küldetése, hogy a Földhöz hasonló bolygókat, úgynevezett exobolygókat keressen a galaxisban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.