A tíz legfontosabb tudományos felfedezés 2009-ben

A cápáktól az ősemberek fogékszeréig volt minden 2009-ben

Az idei év igazán termékeny volt tudományos eredmények tekintetében. A National Geographic News ennek örömére össze is állított egy 10-es listát 2009 nagy eredményiről.

2009.12.15 09:59medipress.hu

A 10. hely egy hihetetlenül ritka, először 1976-ban felfedezett cápafajhoz tartozó óriásszájú cápáé (Megachasma pelagios), amelyet a Fülöp-szigetek közelében dolgozó halászok fogtak ki március 30-án. Sajnos a halászok a tudományos szenzációt kevésbé értékelve az 500 Kg súlyú állatot feldolgozták.

A 9. helyen egy olyan leletet találunk, amely bizonyítja, hogy az amerikai őslakosok olyan kifinomult fogászati eljárások birtokában voltak, amelyek révén fogékszerek felhelyezésére is képesek voltak, kb. 2500 évvel ezelőtt. A Mexikói Antropológiai Intézet gyűjteménye alapján megállapítható, hogy az Észak-amerikai népek körében ismeretes és használatban voltak a fogsort, vagy egyes fogakat díszjfogékszerek.

A 8. helyezett felfedezés 9 óriáskígyóval áll összefüggésben, amelyek akár ökológiai katasztrófát is okozhatnak, amennyiben az Egyesült Államok területén élő kígyófajoknak több mint kétharmadrészét az ő populációik teszik majd ki.

A 7. helyen a világon valaha élt legnagyobb kígyó kúszik, ez az anakondához hasonló lény a párás esőerdőkben élt 60 millió évvel ezelőtt. A kígyó fosszilis maradványaira egy kolumbiai bányában bukkantak – az őskígyó 13 méter hosszan tekergett, és kb. 1250 kg-t nyomott.

A 6. helyezést egy „kísértethajó” foglalja el, amely valamikor az aranyláz idején került hullámsírba. A nemrég felfedezett roncs fedélzetén főzőalkalmatosságok és sietősen levetett csízmák tanúskodnak az egykori hajósok gyors meneküléséről.

Az 5. helyezés az egyik legrégebbi ősünk csontvázának jár, aki még Lucynál is korábban, kb. 3,2 millió évvel ezelőtt élt a Földön.

4 helyen röpködnek a Fülöp-szigeteken felfedezett, ritka madarak, amelyekről eddig mindenki úgy tudta, már kihaltak.

A dobogós helyezések a 3. helyen közelgő új felhőtípussal kezdődnek. A fodrozódó alakú felhőkről elsőként az Egyesült Államokban Iowa állam területén, Cedar Rapids felett készítettek felvételeket.

Az ezüstérmet ezúttal egy áttetsző fejjel bíró halfaj viheti haza, amely a National Geographic felsorolásának 2. helyéért jár. Ez a hal a kaliforniai partoktól nem messze a mélyebb vízrétegekben él.

A 2009-es év 1. helyezett felfedezése cím pedig egy 47 millió éves főemlős, Ida fosszilis maradványainak jár, aki hidat képez a fejlettebb főemlősök, mint pl. a majmok, emberszabásúak és a távolabbi ősök, így a lemúrok között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.