Csak 4 százalék, mégis ők szívják az egészet

Afrika a klímaváltozás nagy vesztese

Bár a fekete kontinens mindössze 4 százalékkal járul hozzá a globális szén-dioxid kibocsátáshoz, a felmelegedés jelei sehol nem olyan egyértelműek és következményei sehol nem annyira húsbavágóak mint Afrikában - mindez nem a közeljövőben, hanem már napjainkban.

2009.12.06 12:10National Geographic

Az általános felmelegedés mára a legszegényebbek sorsát tovább nehezítő valósággá vált: aszályok és árvizek követik egymást, terjednek a betegségek, ember és állat egyaránt tanácstalan.

"Megváltozott az időjárás. Egyre szeszélyesebb az eső, a termés pedig egyre gyengébb" - panaszolja Tuke Shika, az etiópiai Loke faluban élő földműves kiszáradt kukoricaföldjei előtt. Néhány száz kilométerrel arrébb, a Kenyában élő turkanák vágják le az éhség és a szomjúság tizedelte állataikat, hogy sürgős segítséghez jussanak.

"Ez a legsúlyosabb aszály 1969 óta, amikor még a tevék is kipusztultak"
- emlékszik egy hatvanas éveiben járó férfi, Esta Ekouam. A szárazság miatt 23 millióan szenvednek az éhségtől Afrika keleti felén.

"Egyértelműen Afrika a klímaváltozás első számú károsultja, bár ma még nehéz megállapítani, hogy mekkora szerepet játszanak ebben az éghajlatváltozás hatásai és a Afrikára jellemző szélsőséges meteorológiai jelenségek" - mondta el Nick Nuttall, a Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja igazgatójának, Achim Steinernek a szóvivője.

A jég olyan gyorsan olvad, hogy nem zárható ki, hogy húsz éven belül a kontinens legmagasabb csúcsai, a Kibo (a Kilimandzsáró legmagasabb csúcsa), a Kenya-hegy vagy a Ruwenzori valamennyien jégmentesek lesznek. Utóbbi, Uganda területén található hegység azért is fontos e szempontból, mert gleccserei táplálják az Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határfolyóját képező Semlikit. A gleccserek 1987 óta 50 százalékkal visszahúzódtak, s a csökkenő vízhozam mintegy száz alkalommal változtatta a Semliki folyását.

Ez talán az első eset, amikor a klímaváltozás határmódosítást idézett elő. Környezetvédelmi szakértők szerint a folyó közelében található kőolajlelőhelyek miatt ez akár konfliktusokat is okozhat. A decemberi koppenhágai klímacsúcson Afrika kérni fogja, hogy a gazdag országok hozzanak létre alapot, amelyből finanszírozni tudják a változásokhoz való alkalmazkodást.

"Ha Észak nem működik együtt Déllel, mindnyájan áldozatok, vesztesek leszünk" - emelte ki Raila Odinga kenyai kormányfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.