Nem kell félni a világvégétől

Lényegesen kisebb az Apophis Földdel való ütközésének veszélye

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal, a NASA szerint a korábban számítottakhoz képest lényegesen kisebb a veszélye, hogy 2036 április 13-án a 269,75 méteres átmérőjű Apophis kisbolygó összeütközik a Földdel.

2009.10.08 16:33MTI

A korábbi számítások szerint az ütközés valószínűsége 1:45.000 volt. A csillagászok most újból meghatározták az aszteroida pályáját, s e kalkulációk szerint 1 a 250 000-hez az esélye annak, hogy bekövetkezik a "világvége". "Korábban sem volt semmi ok az aggodalomra, most még kevésbé kell félnünk" - hangsúlyozta Steve Chesley, a NASA bolygókutatással foglalkozó részlege, a Jet Propulsion Laboratory (JPL) földközeli objektumokat kereső programjának a csillagásza. Chesley munkatársaival pontosította az aszteroida pályáját,.

Számításaik a Hawaii-szigeten működő obszervatórium korábban nem publikált felvételein alapulnak, amelyek révén sikerült pontosabban meghatározni az aszteroida koordinátáit. Öt éve, 2004-ben járta be a világot a hír, hogy az akkor felfedezett kisbolygó 2029-ben összeütközhet a Földdel. Később a pontosabb számítások alapján a tudósok kizárták ennek a veszélyét, kalkulációik szerint az Apophis "csupán" 29 450 kilométerre közelíti meg bolygónk felszínét 2029-ben.

Az égitest azonban ekkor egy úgynevezett gravitációs kulcslyukon halad át, aminek következtében balszerencsés esetben 2036. április 13-án nekiütközik a Földnek - ennek az esélye most 1 a 250 000-hez -, egy későbbi lehetséges találkozás pedig 2037-ben következhet be, annak esélye 1 a 12,3 millióhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.