Egy kialudt vulkán kráterében leltek rá

82 centis óriáspatkányt találtak Új-Guineában!

82 centiméter hosszú, ezidáig ismeretlen óriáspatkány-fajt fedeztek föl Pápua új Guineában. A méretes rágcsálóra egy kialudt vulkán kráterében bukkantak rá.

2009.09.08 19:38National Geographic

A szakértők beszámolója szerint a patkány súlya hozzávetőleg másfél kilogramm lehet. „Ez az egyik legnagyobb patkányfajta a világon" – nyilatkozta a BBC brit közszolgálati adó expedícióját vezető Kristofer Helgen, a washingtoni Smithonian Természettudományi Múzeum munkatársa.

A kutatók úgy vélik, hogy az óriásrágcsáló kizárólag a Mount Bosavi kialudt vulkánban él. Fotó: Bruce M. Beehler Az állatnak sűrű, hosszú szőrű ezüstös-barnás bundája van, ami az ezer méteres magasságban véd a nyirkosságtól és a hidegtől. A mintegy négy kilométeres átmérőjű kráterrel rendelkező tűzhányó számos különleges faj élőhelye.

A világ második legnagyobb szigetének számon tartott Új-Guinea különösen gazdag patkány- és egérfélékben, s a vadászok gyakran ejtenek el nagyobb patkányokat, hogy aztán megegyék húsukat. A termetes patkány azonban nem a legnagyobb rágcsáló a világon. Ezt a címet a Dél-Amerikában élő kapibara vagy vízidisznó birtokolja, amelynek hossza a 130 centimétert is elérheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.