Millliárdos károkat okoz a mezőgazdaságnak

Keveset szexel, mégis a világ legelterjedtebb kártevője a levéltetű

Az ivaros szaporodás genetikai sokféleséghez, így például mérgek elleni rezisztenciához vezet. A levéltetveknek ez azonban úgy is sikerül, hogy évente csupán egyszer párosodnak - a fennmaradó időben klónozzák magukat.

2009.08.26 10:04MTI

Szűznemzéssel akár napi tíz klónt is "legyárt" egy nőstény. Ez pedig elég ahhoz, hogy a rovarok világszerte milliárdos károkat okozzanak a mezőgazdaságnak.

A kevéske szex és a robbanásszerű szaporodási ráta kombinációja teszi a levéltetveket a világ legsikeresebb kártevőivé - vonta le a tanulságot tanulmányában Atlant Bieri, a zürichi egyetem kutatója a Journal of Evolutionary Biology című szaklapban.

A nőstények csak ősszel hoznak létre egy hímgenerációt, amelyek ezt követően velük párzanak. Ezzel tudják megtartani genetikai változatosságukat, és válhatnak rezisztenssé a különböző mérgekkel szemben.

Bieri szerint csak mintegy minden huszadik generáció szaporodik ivaros úton, mégis hatalmas a parányi levélszívók genetikai sokfélesége, és az amúgy fokozottan levéltetű-rezisztens növényeket is megtámadják.

Ez jócskán megnehezíti az ellenük folytatott küzdelmet.

A kutatók nádképű csenkeszt, egy elterjedt európai fűfajt telepített, és a fűszálakra gabonalevéltetveket helyezett. A fű felét gombafonalak nőtték be, amelyekkel a növény a kártevők ellen védekezik.

A várakozásoknak megfelelően a legtöbb levéltetű itt nem érezte jól magát - lassabban fejlődtek, kevés, vagy semennyi utódjuk nem lett, és hamarabb elpusztultak.

Egyes példányokat azonban ez nem zavarta, annak ellenére, hogy a növényi nedűvel együtt a gombamérgek koktélját is felszívták.

Tehát nemcsak túlélték a mérget, hanem meglepően hamar alkalmazkodtak hozzá, ami más élőlényeknek amúgy csak sok generáción át történő ivaros szaporodással szokott sikerülni.

Az emberre átszámítva a levéltetű taktikája négyszáz évente egy szexuális együttlétet jelentene.

A mi evolúciónkra nézve ez katasztrofális lenne - írja Brieri a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.