Egy fa törzsén azonosították

Hihetetlen! 310 millió éves pókra bukkantak Csehországban

A karbon időszakban élt, igen ritka pók fosszíliáját cseh és kínai őslénykutatók fedezték föl Csehország nyugati részén, egy ásatás során.

2009.08.25 08:54ng.hu/ MTI

"Ez a pók rendkívül ritka, mivel csupán néhány ilyen ősi pókfajta lelete ismeretes a Cseh Köztársaságban" – nyilatkozta Josef Psenicka, a Plzenhez közeli Rokycanytól nem messze fekvő Ovcinban folytatott ásatás vezetője. A szakember hozzátette, hogy a pókfajta azonosítása nagyjából egy évet vesz majd igénybe.

A pókok, mivel viszonylag törékenyek, meglehetősen ritkák az őslénytani anyagban. Első képviselőik a paleozoikumon (földtörténeti óidő) belül már a karbont megelőző devon időszakban kifejlődtek, aztán a karbonban nagy változatosságra szert téve élik mai napig tartó virágkorukat.

A Plzenben található Nyugat-csehországi Múzeum egy munkatársának elmondása szerint a pók kövülete mellett több karbon időszaki erdőből származó növény maradványát is megtalálták.

A kutatók egy fa törzsén azonosítottak be a Goldenbergites, egy ősi epifita (fán lakó) növény példányát, amely, bár más fajokra telepedve növekszik, nem élősködik azokon.

A paleontológuscsoport továbbá két, egyenként fél méter magas fatörzset és számos virágot talált ebből a korból az egykori ősi erdő területén.

„Úgy tűnik, hogy kettő, vagy három közülük még nem is ismert" – mondta el Psenicka. Jövőre a cseh őslénykutatók egy olyan észak-kínai régióra fogják kiterjeszteni a kutatásaikat, amelynek Ovcinhoz hasonló, ám jóval fiatalabb a földtani szerkezete.

Az elmúlt hét év során a kutatócsoport 22 faj leleteit fedezte fel, amelyeket vulkáni hamu őrzött meg a jelenkor számára. Mindezek alapján a szakemberek egyre teljesebb képet kapnak arról, hogy milyen volt a karbon kori ősi erdő.

A mostani kutatás helyszínén egyébként nemrég egy ritka szitakötő, illetve egy ez idáig ismeretlen páfrányféle ősi maradványaira bukkantak rá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.