Észak-Európa gazdaságilag legfontosabb hala

Már az Atlanti-óceán tőkehalait is kipusztulás fenyegeti

A kutatók már évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a Balti-tengerből eltűnik a tőkehal; Észak-Európa gazdaságilag legfontosabb halának azonban lassan az Atlanti-óceánban is csak bottal lehet ütni a nyomát.

2009.06.06 11:30MTI

A ScienceDaily internetes portálon nemrégiben megjelent kutatás felborzolta a kedélyeket Izlandon. A szigetország ugyanis a gazdasági válságban erősebben függ a halászattól. Januárban az időközben leváltott reykjaviki kormány a tőkehal fogási kvótáját 130 000-ről 160 000 tonnára emelte a mostani szezonra vonatkozóan. 

Habár az izlandi tengerkutató intézet túlzásnak tartja a kutatásban megfogalmazott figyelmeztetést, Jon Bjarnason halászati miniszter úgy nyilatkozott a RUV izlandi rádiónak, hogy megvizsgálja az ügyet. A nyilvánosságra hozott felmérés szerint az Atlanti-óceán állományát elsősorban a tőkehalak sekély vízben történő lehalászása veszélyezteti. Bjarnason azt mondta: ha minisztériuma arra a következtetésre jut, hogy a felmerült tények megfelelnek a valóságnak, akkor az egész halászati kvótarendszert felül kell vizsgálni. Svédország már korlátozta a tőkehal halászatát a Balti-tengerben. 

Tavaly októberben az EU is úgy döntött, hogy tizenöt százalékkal csökkenti a tőkehalkvótákat a Balti-tenger nyugati részén. A legtöbb érintett ország, többek közt Finnország, Lengyelország és a balti államok azonban nem kívánják túlzottan megnyirbálni kvótáikat. Környezetvédelmi szakemberek azon a véleményen vannak, hogy teljesen meg kellene szüntetni a tőkehal halászatát a Balti-tengerben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.