A szélerőművek tönkretehetik a delfinek hallását

A disznódelfinek húzhatják a rövidebbet

Az Északi- és Balti-tengeren tervezett szélerőmű-parkok építése hatalmas lármával jár. Ez nem csak kellemetlen, az ott élő disznódelfinek (Phocoena phocoena) hallása maradandó károsodást szenvedhet - írta a bécsi Der Standard.

2008.01.31 14:21MTI

Egy olyan állat esetében, amelyik ultrahang segítségével tájékozódik, ez végzetes következményekkel járhat. Például nem talál rá a táplálékára - magyarázta Klaus Lucke, a Büsumi Kutató- és Technológiaközpont tengerbiológusa.

A disznódelfinek élőhelyére tervezett, már engedélyezett húsz szélpark létesítése 1417 szélerőmű felállítását jelenti. Ezeknek az alapjait, hogy ne boruljanak fel a nagy szélben, vastag cölöpökkel kell rögzíteni a tengerfenékhez. Egy cölöpre ezerszer kell ráverni, míg a helyére kerül - minden egyes ütés pedig 225 decibel zajjal jár.

Lucke egy hallásteszt segítségével megmérte a disznódelfin tűrőképességét - 200 decibelnél alakul ki először ideiglenes hallászavar. Tehát már egyetlen ütés is káros az állatokra nézve.

Több kutatás is keresi a megoldást- az egyik, hogy egy perforált gumitömlővel veszik körül az építési területet, amelybe levegőt pumpálnak. Így a tömlő fölött kialakul egy buborékfal, ami hatékonyan csökkenti a zaj mértékét - részben visszaveri, részben pedig elnyeli azt. Ezzel a megoldással a térség egyetlen, a világ legkisebb bálnaféléje megmenekülhetne.


Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.