Ezt megúsztuk!

Nem csapódott be - Nagyméretű aszteroida kerülte el a Földet!

Elhaladt kedden a Föld mellett egy viszonylag jelentékeny nagyságú aszteroida, ám anélkül, hogy fennállt volna az összeütközés veszélye - közölte az amerikai űrkutatási hivatal.

2008.01.30 14:20MTI

Elhaladt kedden a Föld mellett egy viszonylag jelentékeny nagyságú aszteroida, ám anélkül, hogy fennállt volna az összeütközés veszélye - közölte az amerikai űrkutatási hivatal.

A 2007 TU24 jelzésű kisbolygó mintegy 550 ezer kilométerre közelítette meg a Földet, majd távolodni kezdett tőle. Ez az 550 ezer kilométer a Föld-Hold távolság mintegy másfélszerese. A 2007 október 11-én felfedezett aszteroida átmérője különböző irányokban 150-610 méter. 

2027-ig nem lesz olyan újabb eset, amikor ilyen vagy ennél nagyobb aszteroida a Földet ennyire megközelítve halad el bolygónk mellett - közölte a NASA földközeli objektumokat megfigyelő programjának a vezetője, aki szerint az áthaladás kiváló alkalmat adott megfigyelések végzésére.

Az égitest útjának legközelebbi pontján amatőr távcsövekkel is látható volt, de a NASA radarokkal pásztázta. A 2007 TU24-es látogatása egy nappal előzi meg egy másik aszteroida elhaladását a Mars bolygó mellett, amelyet 25 000 kilométerre közelít majd meg.

A NASA kezdeti becslései 1:25 arányú esélyt adtak arra, hogy a 2007 WD5 belecsapódik a Marsba, de legújabban ezt az esélyt 1:10000 arányúra csökkentették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.