Felbukkant a tuatara!

Egy ritka hüllőfaj újszülött példányára bukkantak Új-Zélandon

200 év óta először bukkantak a tuatara, vagy hidasgyík nevű ritka hüllőfaj egy vadon született, alig egy hónapos példányára a természetvédők az új-zélandi Karori Vadrezervátumban.

2009.03.19 18:40MTI

Az új-zélandi fővárosban, Wellingtonban található Karori Vadrezervátum dolgozói a szokásos karbantartási munkálatok során fedezték fel a tuatarabébit - mondta el Raewyn Empson természetvédelmi igazgató.

"Mindannyiunkat teljesen fellelkesített a felfedezés.Ez azt jelenti, hogy sikerült visszatelepítenünk egy állatfajt a szárazföldi területre, amely erős áttörést jelent az új-zélandi állatvilág megóvásáért tett erőfeszítéseinkben" - mondta el az igazgató.

A tuatarák, amelyek teljesen kifejlődve elérhetik akár a 80 centiméteres hosszúságot is, az utolsó gyíkszerű leszármazottjai azoknak a hüllőfajoknak, melyek 225 millió évvel ezelőtt együtt taposták a földet a dinoszauruszokkal.

A becslések szerint körülbelül 50 ezer egyed él a ragadozóktól megtisztított 32 apró, parthoz közeli szigeten, ám 200 év óta a mostani volt az első eset, hogy újszülöttre bukkantak a szárazföldön
- állítják a zoológusok.

Az Új-Zélandon honos állatfaj az 1700-as évek végén majdnem teljesen kipusztult az ország három fő szigetéről, méghozzá az olyan ragadozók elszaporodása miatt, mint a patkányok. Raewyn Empson szerint, a hüllőbébi nagyjából egy hónapos lehet, és valószínűleg egy 16 hónappal ezelőtt lerakott tojásból kelt ki.

A tavalyi év során a vadrezervátum területén ugyanis két, nagyjából pingponglabda nagyságú tojásokkal megrakott fészekre bukkantak. "Nem valószínű, hogy ez az egyetlen kicsi, amely most kelt ki, de hatalmas szerencsénk volt, hogy láthattuk őt" - tette hozzá az igazgató.

Annak ellenére, hogy a fiatal állat egy 250 hektáros természetvédelmi terület ragadozóktól elkerített területén él, nagykoráig mégis nehéz megpróbáltatások várnak rá, hiszen nemcsak a kannibál szokásokkal rendelkező felnőtt hidasgyíkok elől kell menekülnie, hanem a jégmadarak, valamint a honos baglyok elől is, amelyek számára ízletes csemegét jelent a fiatal hüllő.

"Ahogy az összes többi itt élő állatnak, úgy neki is szembe kell néznie ezekkel a veszélyekkel" - mondta a természetvédelmi igazgató.

"Lehet tuatarákat tenyészteni a kockázati tényezők kiiktatásával, ám ilyen eredményeket elérni a természetes ragadozók (mint a honos madarak) között igen pozitív jelnek számít"
- mondta Lindsay Hazley, a Southland Museum and Art Gallery tuatarákkal foglalkozó szakembere. Nagyjából 200 tuatarát engedtek szabadon 2005-ben a Karori Vadrezervátumban, aminek célja az Új-Zélandon honos madarak, rovarok és egyéb állatfajok tenyésztése.

A tuatara egyedi jellegzetessége, hogy két felső fogsora, az alsó állkapcson található egy fogsorra záródik rá, valamint a fejtetőn található egy fényérzékeny tobozmirigy, mely úgy néz ki, mint egy harmadik szem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.