Tudomány
Az Alzheimer-kór és a cukoranyagcsere zavarainak összefüggéseit vizsgálják szegedi kutatók
Világszerte jelenleg 30 millióan szenvednek e betegségben.
2023.11.05 18:49MTIAz Alzheimer-kór és a cukoranyagcsere zavarainak összefüggéseit vizsgálják szegedi kutatók, az idegsejtpusztuláshoz vezető molekuláris okok feltérképezése mellett céljuk innovatív, diabetikus élelmiszeripari termékek fejlesztése is - tájékoztatta a konzorciumot vezető Pharmacoidea Kft. az MTI-t.
A közlemény szerint a Pharmacoidea Kft. a Lissé Kft., a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) részvételével zajló, 2025 őszéig tartó projekt 585 millió forintos költségeiből 415,6 millió forintot fedez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatása.
A cukoranyagcsere zavarai számos betegség kialakulásához vezethetnek, így az időskori memóriavesztésért felelős Alzheimer-kór egyik fő rizikófaktoraként is számontartják ezeket. A jelenleg gyógyíthatatlan Alzheimer-kór rohamos terjedésének - világszerte jelenleg 30 millióan szenvednek e betegségben - megállításához kiemelten fontos a kórképet kiváltó idegsejt pusztuláshoz vezető molekuláris okok feltérképezése.
A konzorciumvezető Pharmacoidea Kft. korábban olyan, a sejtfelszíni proteoglikánokhoz köthető molekuláris mechanizmust térképezett fel, amely felelős az idegsejtpusztuláshoz vezető fehérjeaggregátumok kialakulásáért és azok terjedéséért. A vizsgált proteoglikánoknak a cukoranyagcsere zavaraiban is központi szerepük van, ezért a konzorcium résztvevőinek célja új terápiás és diagnosztikai célpontok feltérképezésével innovatív hatóanyagok, gyógyszertesztelési megoldások és a betegség felismerését segító eljárások kifejlesztése.
Az étkezés központi szerepet játszik a cukoranyagcsere zavarainak kialakulásában, ezért a kutatókhoz a Lissé Kft. is csatlakozott, amely az SZTE Mérnöki Karának élelmiszermérnökeivel biológiailag értéknövelt diabetikus édesipari termékeket fejleszt, kiaknázva a konzorcium tagjai által elért élettudományi kutatási eredményeket is. A nemzetközi fejlesztésekben élen járó hazai kutatók közreműködésével megvalósuló projekt így a terápiás és diagnosztikai technológiák és termékek mellett olyan innovatív, diabetikus élelmiszeripari termékeket is eredményezhet, amelyek a fogyasztóbarát édesipari termékeket ötvözik az élettanilag kedvező hatóanyagokkal.
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 13:10 Gigantikus aligátort videóztak Floridában
- 12:47 Fogalma sincs Bidennek hogy hol van és mit csinál - videó
- 12:36 Florida több megyéjében hirdettek vészhelyzetet áradások miatt - videó
- 11:35 Voks 24 - Vitézy Dávid: Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért
- 10:34 Uniós biztos: az EU-tagállamok támogatják ukrán menekültek ideiglenes védelméről szóló irányelv meghosszabbítását
- 9:31 Szabad szemmel is látható lesz vasárnap a Hold és a Spica csillag együttállása
- 8:32 Az Európai Unió Bírósága nyolcvanmilliárd forintra bünteti Magyarországot
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06