Életmód

Áttörést értek el az endometriózis kutatásában ausztrál tudósok

A kutatás eredményeként az orvosok ezentúl célzottan más-más kezelést írhatnak elő az endometriózis típusától függően, ami hatékonyabbá teszi a gyógyítást.

2023.06.01 11:37MTI

Ausztrál tudósok olyan áttörést értek el a női meddőségi esetek majdnem egyharmadának hátterében álló, gyakran nagy fájdalommal járó endometriózis kutatásában, amely hatékonyabbá teheti az ismeretlen eredetű betegség kezelését - adta hírül a The Guardian című brit lap csütörtökön.

A Sydney-ben működő Királyi Női Klinika kutatói szöveteket tenyésztettek ki az endometriózis összes ismert típusából, és összehasonlították, hogy ezek a különböző szövetfajták hogyan reagálnak a kezelési módokra. A kutatás eredményeként az orvosok ezentúl célzottan más-más kezelést írhatnak elő az endometriózis típusától függően, ami hatékonyabbá teszi a gyógyítást.

Jason Abbott, a klinika szülész-nőgyógyász professzora szerint ez a fejlemény ahhoz az áttöréshez hasonlítható, amelyet három évtizede a mellrák gyógyításában sikerült elérni. "Harminc éve az összes mellrákos beteg ugyanazt a kezelést kapta. Ma már tudjuk, hogy a mellráknak több típusa létezik, és az egyes eseteket ennek megfelelően kell kezelni" - fejtette ki, hozzátéve, hogy az új kutatási eredményeknek köszönhetően - az endometriózis típusának meghatározása nyomán - képesek lesznek felmérni, hogy egy pácienst a betegség agresszív, invazív formája fenyegeti-e, és ilyen esetekben a termékenységét megtartó célzott kezelést adják neki.

Az endometriózis olyan krónikus betegség, amely hasi fájdalommal, erős menstruációs görcsökkel, haspuffadással, véres széklettel vagy vizelettel, kimerültséggel és a fájdalom, valamint a meddőség okozta súlyos szorongással járhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.