Ezek a lények felzabálják a műanyagot

Olyan mikrobákat találtak, amelyek hidegben is megemésztik a műanyagot

Eddig csak olyanokat találtak, amelyek 30 Celsius-fok feletti hőmérsékleten képesek erre.

2023.05.10 14:14MTI

Egy svájci kutatóintézet tudósai olyan mikrobákat fedeztek fel, amelyek alacsony hőmérsékleten képesek megemészteni a műanyagokat - számolt be róla szerdán a The Guardian.

A tudósok szerint ezek a mikrobák, amelyek 15 Celsius-fokon is meg tudják emészteni a műanyagot, áttörést hozhatnak a műanyaghulladékok újrahasznosításában.

A műanyagot megemészteni képes mikrobákat már korábban is ismertek, de eddig csak olyanokat találtak, amelyek 30 Celsius-fok feletti hőmérsékleten képesek erre, ez pedig ipari méretekben rendkívül drágává tenné az újrahasznosítást.

A 15 Celsius-fokos hőmérsékleten a műanyagot megemésztő mikrobákat a svájci WSL Szövetségi Intézet tudósai fedezték fel, akik az ezzel kapcsolatos kutatásaikról a Frontiers in Microbiology című folyóiratban közöltek tanulmányt.

A svájci kutatóintézet tudósai egy évre műanyagokat helyeztek ki a szabadba és ástak el a talajba Grönlandon, a Svalbard-szigeteken és Svájcban. A kutatást vezető Joel Rüthi később kollégáival mintát vett a műanyagokon élő organizmusokból, és 19 baktériumtörzset, valamint 15 gombatörzset azonosított. Az izolált mikrobákat 15 Celsius-fokon engedték fejlődni a laboratóriumban, majd tesztelték az egyes törzsek műanyagemésztő képességét.

A vizsgált műanyagok között szerepelt a biológiailag nem lebomló polietilén (PE) és a biológiailag lebomló poliészter-poliuretán (PUR), valamint két, biológiailag lebomló keverék, a polibutilén-adipát-tereftalát (PBAT) és a politejsav (PLA).

A mikrobák egyik törzse sem tudta megemészteni a polietilént, de 11 gombafaj és nyolc baktérium 15 Celsius-fokon megemésztette a poliészter-poliuretánt, 14 gombafaj és három baktériumfaj pedig a PBAT- és a PLA-keveréket is.

A tudósok azt is megállapították, hogy a Neodevriesia és a Lachnellula nemzetségbe tartozó gombák a PE kivételével az összes vizsgált műanyagot képesek voltak lebontani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.