Tudomány

Káprázatos sarki fény ragyogott Magyarország fölött - fotók, videók

Az elképesztő színekben pompázó sarki fényt az ország több pontjáról szabad szemmel is lehetett látni.

2023.04.24 07:47ma.hu

Először rózsaszín színben mutatkozott meg, majd zöldes árnyalatokat öltött a sarki fény vasárnap este Magyarország felett, írja az Időkép. Az elképesztő színekben pompázó sarki fényt az ország több pontjáról szabad szemmel is lehetett látni.

A sarki fényről videókat itt talál.

A sarki fényt a Napból érkező töltött részecskéknek a Föld mágneses mezejével létrejövő kölcsönhatása okozza, emlékeztet az Időkép. Az ütközések során a részecskék energiája elektromágneses sugárzás formájában szabadul fel, ezt látjuk sarki fényként. A jelenség jellemzően a Föld mágneses pólusai közelében figyelhető meg, erősebb geomágneses viharok alkalmával azonban időnként a sarkoktól távolabb, így Magyarországról is láthatóvá válik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.