Tudomány

2022-ben 82 új fajt írtak le a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai

Dél-Amerikától Afrikán át Kelet-Ázsiáig.

2023.04.19 12:10MTI

A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) munkatársai 2022-ben 82, a tudomány számára ezidáig ismeretlen új fajt, egy alfajt és 18 új nemzetséget fedeztek fel, illetve írtak le 25 országból, Dél-Amerikától Afrikán át Kelet-Ázsiáig.

Mint a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) szerdai közleményében írják, az intézmény muzeológus kutatóinak egyik legfontosabb feladata a gyűjteményekben őrzött példányok tudományos feldolgozása és az ennek során elért tudományos eredmények közlése.

A múzeum legtöbb gyűjteményében a gyakorlatban ez a feldolgozatlan példányok meghatározását jelenti. Időről-időre a szakértő munkatársak a tudomány számára még ismeretlen fajokat fedeznek fel és írnak le.

A taxonómiai kutatómunka során a szakemberek a múzeumi gyűjteményi példányok és a legkülönfélébb nyelveken és korokban született fajleírások áttanulmányozásával bizonyosodnak meg arról, hogy valóban egy mostanáig ismeretlen élőlény példányaival van dolguk, majd a nemzetközileg elfogadott előírásoknak megfelelő tudományos leírással és elnevezéssel egy szakfolyóiratban publikálják az új taxont.

A közlemény szerint 2022-ben a múzeum 17 kutatójának összesen 82 úgynevezett "tudományra új faja", egy alfaja és 18 új nemzetsége jelent meg tudományos szakfolyóiratok lapjain. A leírt 82 tudományra új faj közül 75 állat, kettő növény, négy zuzmó, egy pedig fosszilis életnyomfaj. Az új állatfajok többsége rovar.

A múzeum rovarászai 52 tudományra új fajt jegyeztek: 19 fürkészdarázsfajt, 12 boglárkalepkefajt, nyolc holyvafajt, három szitkárfajt, három bagolylepkefajt és két lisztesfátyolkafajt. Az eddigiek jelenleg is velünk élő (recens) rovarfajok, ezek mellé társulnak a múzeum paleontológusainak már kihalt, mezozoikus rovarfajai: három darázsfaj, egy pattanóbogárfaj és egy csótányfaj.

A nem rovar recens gerincteleneket négy új televényféregfaj képviseli, a kihaltakat pedig nyolc csigafaj, hét pörgekarúfaj és egy pókfaj.

A közlemény szerint a gerincteleneknél jóval ritkább az új gerinces állatok felfedezése, a múzeum kutatói évről-évre mégis megörvendeztetik a világot néhány új gerincessel is. 2022-ben az intézmény munkatársai három tudományra új, ázsiai denevérfajt és az alpesi gőte egy hazai alfaját írták le.

A növényekkel kapcsolatos eredményeiket két új, fosszilis, jura időszaki növényfaj képviseli: az egyik a magvaspáfrányok, a mási a fenyőalakúak csoportjába tartozik.

A se nem növény, se nem állat taxonokból a szakemberek négy új zuzmófajt és egy fosszilis életnyomfajt írtak le.

"Az új taxonok földrajzi eloszlása szépen tükrözi a múzeum biodiverzitás-kutató tevékenységének a Kárpát-medence kutatása melletti hagyományos, esetenként már évszázados múltú erősségeit: Ázsia középső, keleti és déli részei mellett Afrika zoológiai kutatása is erősen magán viseli az MTM szakembereinek névjegyét. Amerika taxonómiai kutatásában általában kisebb a szerepünk, mint az Óvilágéban, de a 2022-es évben e téren is jelentős eredmények születtek" - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.