Tudomány

Kék örvény tűnt fel az alaszkai égbolton egy SpaceX-rakéta kilövése után

Ritka jelenség.

2023.04.18 09:14MTI

Galaxisra hasonlító halvány, kékes spirál tűnt fel néhány percre az alaszkai égbolton szombat hajnalban, miközben az északi fény is látszott - írta kedden a The Guardian online kiadása.

A jelenség oka a három órával korábban Kaliforniában felbocsátott SpaceX rakétából kiengedett felesleges üzemanyag volt.

"Időnként a rakéták visznek magukkal olyan üzemanyagot, amit ki kell dobniuk. Amikor nagy magasságban bocsátják ki, az üzemanyag jéggé fagy, és ha mindez napfényben történik, amikor a Föld felszínén még sötét van, akkor lentről olyannak tűnik, mint egy nagy felhő, ami néha örvénynek látszik" - idézte a lap Don Hampton asztrofizikust, az Alaszkai Egyetem Fairbanks Geofizikai Intézetének kutatóját.

Noha a jelenség nem gyakori, Hampton háromszor is látott ilyet. Intézetének a teljes égboltot figyelő kamerái rögzítették az örvény kialakulását, majd a gyorsított felvételt közzétették a közösségi portálokon. Az északi fényt figyelemmel kísérő fotósok szintén megmutatták képeiket az interneten.

A SpaceX rakétája péntek éjjel indult el a kaliforniai Vandenberg támaszpontról, nagyjából 25 műholddal a fedélzetén. Mivel úgynevezett poláris indítás történt, Alaszka jó részén látni lehetett.

Januárban Hawaii felett figyeltek meg hasonló spirált, a Mauna Kea csúcsán, a japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium Subaru teleszkópja rögzítette az éjszakai égbolton áthaladó örvényt. Kutatók szerint akkor egy Floridában felbocsátott, katonai műholdakat szállító SpaceX rakéta üzemanyaga okozta a jelenséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.