Tudomány

Minden eddiginél nagyobb mélységben filmeztek le halakat

Több mint nyolcezer méterrel az óceán felszíne alatt.

2023.04.03 12:14MTI

Minden eddiginél mélyebben, több mint nyolcezer méterrel az óceán felszíne alatt sikerült egy ausztrál és japán tudósokból álló csoportnak lefilmeznie csigahalakat Japán délkeleti partjainál - jelentette hétfőn a The Guardian című brit napilap.

A Pseudoliparis nemzetségbe tartozó csigahal mind ez idáig ismeretlen fajtáját az Izu-Ogaszavara ároknál, 8336 méteres mélységben észlelték a kéthónapos expedícióra indult kutatóhajó megfigyelőkamerái.

Alan Jamieson, a kutatóexpedíció vezetője azt mondta, a csigahal a többi között úszóhólyagjai és szálkái elvesztésével alkalmazkodott a mélytenger körülményekhez, valamint azzal, hogy zselés réteget növesztett maga köré.

Néhány nappal azt követően, hogy a csigahalat lencsevégre kapták, a tudósok két másik, a Pseudoliparis belyaevihez tartozó csigahalat is észleltek Japán partjainál, 8022 méter mélyen.

Ilyen mélységben a nyomás 800-szor nagyobb, mint az óceán felszínén.

A fiatal csigahalak rendszerint mélyebbre merészkednek az óceánban, mint az idősebbek.

Jelenleg a csigahalaknak több mint 400 fajtáját ismerik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.