Tudomány

Régészeti kutatások kezdődtek a Pannonhalmi Főapátságban

A monostor úgynevezett északi udvarán zajló munkálatok az apátság korai építési fázisának kérdéseire keresik a választ.

2023.03.31 11:46MTI

A Királyok-Szentek-Monostorok kutatási projekt szakemberei a tihanyi és a bakonybéli bencés monostorok előző évi régészeti kutatása után ebben az évben a pannonhalmi monostorban végeznek ásatást - tájékoztatta a Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) támogatásával és a BTK koordinálásában megvalósuló projekt 2023. évi munkálatai márciusban kezdődtek meg a Pannonhalmi Főapátság támogatásával és közreműködésével.

Az ásatásokat Takács Ágoston, az ELTE BTK Régészettudományi Intézet doktorandusza vezeti. A monostor úgynevezett északi udvarán zajló munkálatok az apátság korai építési fázisának kérdéseire keresik a választ.

A tájékoztatás szerint az ásatási munkák előreláthatólag május közepéig tartanak. A főapátság illetékesei és a kutatócsoport szakemberei olyan logisztikai megoldásokat alkalmaznak, amelyekkel a kutatási munkálatok teljes ideje alatt látogatható lesz a Pannonhalmi Főapátság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.