Állati

Angliában hagyta ott egy jura korszaki, hatalmas húsevő dinoszaurusz a lábnyomát

A lábnyomot feltehetően egy nagy termetű, a középső jura korból származó theropoda dinoszaurusz hagyta hátra, és úgy tűnik, hogy ez az egyik legnagyobb nyom, amelyet eddig a területen felfedeztek.

2023.02.19 20:44ma.hu

Hatalmas megkövesedett lábnyomot fedeztek fel Angliában, Yorkshire partjainál, amelyet egy hatalmas dinoszaurusz hagyott hátra mintegy 166 millió évvel ezelőtt.

A lábnyomot eredetileg még 2021-ben fedezték fel a Scalby Formáció néven ismert területen, ahol már számos megkövesedett dinoszaurusznyomot találtak.

A 3,3 láb hosszú (körülbelül 1 méter hosszú) lábnyom az egyik legnagyobb dinoszaurusznyomnak tűnik, amelyet a területen találtak.

"Nem hittem el, amit láttam, kétszer is meg kellett néznem" - idézte a média Mary Woods régésznőt, aki a leletet készítette. "Láttam már néhány kisebb lenyomatot, amikor a barátaimmal kirándultam, de ehhez foghatót még nem.

A Proceedings of the Yorkshire Geological Society folyóiratban a héten megjelent tanulmányban Woods és kollégái azt állítják, hogy a lábnyomot egy nagy termetű theropoda dinoszaurusz hagyta a középső jura korból.

Dr. Dean Lomax, arról is kifejtette gondolatait, hogy mit kereshetett ez a húsevő dinoszaurusz a kérdéses lenyomat elhagyásának idején.

"A lábnyom jellemzői akár arra is utalhatnak, hogy ez a nagy ragadozó guggolt, mielőtt felállt volna" - mondta Lomax állítólag.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.