Csillagászat

A fekete lyukak a sötét energia valószínű forrásai

A kutatók elméletüket a távoli elliptikus galaxisokban található szupermasszív fekete lyukak megfigyeléseire alapozták.

2023.02.19 18:37ma.hu

Egy nemzetközi csillagászcsoport egy merész új elmélettel állt elő, amely magyarázatot adhat az úgynevezett "sötét energia" eredetére - az energia egy ismeretlen formájára, amely állítólag befolyásolja a világegyetem tágulásának gyorsulását, és amelyről úgy vélik, hogy a kozmosz nagy részét alkotja.

A The Astrophysical Journal Letters című folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók azt feltételezik, hogy a sötét energia fekete lyukakból származhat.

A kutatócsoport azután jutott erre a következtetésre, hogy közelebbről megvizsgálta az elliptikus galaxisokban található szupermasszív fekete lyukakat, ahol ezeknek a fekete lyukaknak nem kellene elegendő anyaggal rendelkezniük a további növekedésükhöz, de a jelek szerint mégis folyamatosan gyarapítják tömegüket.

Miután a kutatók "kozmológiailag összekapcsolt tömegnövekedés bizonyítékát fedezték fel e fekete lyukak között", azt sugallják, hogy "a csillagmaradványokból származó fekete lyukak a sötét energia asztrofizikai eredetét jelentik".

Amint arra néhány médiaorgánum gyorsan rámutatott, a tanulmány eredményei megkérdőjelezhetik a fekete lyukakról alkotott elképzeléseinket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.