Világvége

Lassul a Föld belső magjának forgása, vajon mikor áll meg?

A hetvenes években valamiért begyorsított.

2023.01.26 08:10ma.hu

Míg a Föld belső magja a jelek szerint az 1970-es években gyorsabban kezdett forogni, a forgása végül lelassult, és 2009 körül szinkronba került a Földével.

Egy új tanulmány szerint azonban bolygónk szuperforró vasmagja most viszont sokkal inkább lassabban foroghat, mint bolygónk felszíne.

Az új kutatás szerzői, Yi Yang és Xiaodong Song a kínai Pekingi Egyetemről azt állították, hogy "a belső mag forgása nemrég egyenesen megállt".

"Úgy véljük, hogy a belső mag a Föld felszínéhez képest oda-vissza forog, mint egy hinta" - idézte a kutatókat a média. "A lengés egy ciklusa körülbelül hét évtizedet jelent".

A tanulmány szerzői az elmúlt hat évtizedben bekövetkezett, ismétlődő földrengésekből származó szeizmikus hullámok tanulmányozása után jutottak ezekre a következtetésekre. Ezek a hullámok áthaladnak a bolygó magján, és segíthetnek nyomon követni annak mozgását.

A kutatók továbbá arra utaltak, hogy a belső mag forgása 2009 körül került szinkronba bolygónk forgásával, és hogy a következő változás ebben a forgási ciklusban a 2040-es években várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.