"Nem akarnánk meginni"

Radioaktívak az ősi jordániai források

A Jordán folyó ősi földalatti forrásainak radioaktív sugárzása 20-szor nagyobb az ivóvízre megállapított, biztonságosnak számító határértéknél - közölték szerdán amerikai kutatók.

2009.02.26 12:33MTI

A bejelentés aggodalmat kelt az egész közel-keleti térség ivóvízbiztonságával kapcsolatban.

Több közel-keleti ország a közelmúltban úgy próbálta ellensúlyozni a vízhiányt, hogy természetes földalatti tárolókból pótolta az ivóvizet a növekvő népesség ellátására. Izrael, Egyiptom, Líbia és Szaúd-Arábia lakosságát is veszélyezteti a radioaktivitás magas szintje, mert ezek az országok az ivóvízként és a mezőgazdaságban felhasznált vizet hasonló forrásokból szerzik be.

"Olyan ez a víz, hogy nem akarnánk meginn
i" - mondta Avner Vengosh, az amerikai Duke Egyetem kutatója, az Environmental Science and Technology című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője. A radioaktív víz fogyasztása korábbi vizsgálatok szerint növeli a csontrák és a leukémia kockázatát. Vengosh és csoportja a Disi víztározó 37 szivattyús kútjának vízmintáit elemezte Jordánia Szaúd-Arábiával határos déli részén.

A tározóból kiemelt víz mennyiségét azért növelte Jordánia az elmúlt években, mert a többi új forrás túl sósnak bizonyult. Csak a későbbi tesztek derítették ki, hogy a természetben előforduló, sugárzó rádium túl nagy koncentrációban található meg az egyébként megfelelő édesvízben. A kutatók azt javasolják, hogy a térség vizeinek egészségügyi kockázata miatt az országok illetékes tisztviselői fordítsanak nagyobb figyelmet a vízlelőhelyek radioaktivitására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.