Húsz év múlva jön a veszélyes

Kisbolygók látogatnak a Földhöz és a Marshoz

A jövő héten a Föld és a Mars mellett suhan el egy-egy kisbolygó, de a csillagászok számításai szerint egyik égitest sem jelent veszélyt a két bolygóra.

2008.01.25 16:03MTI

Szerdára virradóra a 2007 TU24 jelű, mintegy 300 méteres méretű aszteroida 550 ezer kilométerre közelíti meg bolygónkat, vagyis a Föld-Hold távolság nagyjából másfélszerésére. Az apró égitestet az amatőr csillagászok akár már kisebb távcsövekkel is megfigyelhetik, a hivatásos űrkutatók pedig kihasználják a kínálkozó alkalmat, és a kaliforniai Goldstone-ban, valamint a Puerto Rico szigetén fekvő Arecibóban létesített óriásteleszkópokkal háromdimenziós felvételeket készítenek róla. 

Pontosan egy nappal később a Marsot közelíti meg egy 50 méteres kisbolygó, amely viszont szinte már vészes közelségben, 26 ezer kilométerre süvít el bolygószomszédunk mellett. A számítások szerint azonban, ha lennének is Mars-lakók, hozzánk hasonlón nekik sem kellene félniük, mert parányi az esélye annak, hogy a 2007 Wd5 becsapódik a felszínbe. 

Jó két évtized múlva azonban egy veszélyesebb látogató érkezik a Földhöz. A 320 méteres Apophis kisbolygó 2029. április 13-án, ráadásul pénteken immár 36 ezer kilométerre közelíti meg a Földet, majd ezt a manőverét pontosan hét évvel később megismétli. 

Annak ellenére azonban, hogy a csillagászok számításai szerint ez a kisbolygó sem csapódik be a Föld felszínébe, néhány szakember máris terveket kezdett gyártani arra, hogy szükség esetén miként téríthetnék ki az Apophist pályájáról az ütközés elkerülése érdekében. A kisbolygókövető, -kutató szakemberek azonban esküsznek: a kozmikus karambol esélye egyenlő a nullával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.