Űrkutatás

A NASA Orion űrszondája történelmi, közös képet küldött vissza a Földről és a Holdról

Az elmúlt évtizedekben sikerült eddig soha nem látott részletességgel feltárnunk a világűrt! A NASA Orion űrszondájával az emberiség most 430 ezer kilométerre van a Földtől.

2022.12.02 23:17ma.hu

Az Orion hétfőn küldött vissza felvételeket, amelyeken a Föld és a Hold kozmikus táncban látható. "A képek őrületesek " - mondta Rick LaBrode, az Artemis I küldetés vezető repülésvezetője. "Nagyon nehéz megfogalmazni az érzést. Igazán csodálatos itt lenni, és látni ezt" - mondta LaBrode egy sajtótájékoztatón.

A NASA Orion űrhajója arra készült, hogy minden eddiginél messzebbre vigye az embereket az űrben, majd december 11-én a San Diego melletti partoknál fog ismét földet érni.

Az Orion űrhajó a legtávolabb jutott a Földtől, megdöntve az 1970-es Apollo-13 rekordját.

Az Artemis I küldetés részeként az Orion a küldetés 124 alapcéljából 31-et teljesített - közölte Mike Sarafin, a küldetés vezetője. A fennmaradó célok fele folyamatban van; ezek többsége olyan kihívást jelent, amelyet az Orionnak le kell küzdenie a Földre való visszatérés során.

A küldetés jól halad. Sőt, a NASA további célokat tűzött ki, hogy az Orion teljesítményének határait feszegesse.

Mivel a NASA azt tervezi, hogy az embereket (ismét) a Marsra és a Holdra juttatja, az ilyen űrhajók szolgálnak majd a küldetés alapköveként - segítve az emberiség bolygóközi fajjá válását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.