Csillagászat

A tudósok két kivételesen fényes galaxist fedeztek fel

A tudósok szerint a "valaha látott legtávolabbi csillagfény" nyomot adhat a csillagászat egyik legnagyobb rejtélyének megoldásához.

2022.11.19 19:59ma.hu

A NASA legújabb teleszkópjának köszönhetően a tudósok két eddig nem látott, "kivételesen fényes" galaxist azonosítottak, amelyek közül az egyikről az is kiderülhet, hogy a valaha ismert legrégebbi - közölte az amerikai űrügynökség. A felfedezés a kutatók szerint fényt deríthet a galaxisok keletkezésének folyamatára - a csillagászat egyik nagy rejtélyére.

Az Astrophysical Journal Letters című folyóiratban megjelent két tanulmányban ismertetett első eredmények szerint a GLASS-z12 néven emlegetett galaxis 350 millió évvel a kozmikus ősrobbanás után keletkezett. Ha a következtetések beigazolódnak, a GLASS-z12 megdönti a GN-z11 galaxis által felállított korábbi rekordot: ez 400 millió évvel a 13,8 milliárd évvel ezelőtti ősrobbanás után létezett.

Egy másik újonnan felfedezett galaxis, a GLASS-z12 a becslések szerint körülbelül 450 millió évvel az ősrobbanás után keletkezett.

"Ezek a galaxisok nagyon különböznek a Tejútrendszertől vagy más nagy galaxisoktól, amelyeket ma látunk magunk körül" - mondta Tommaso Treu, az egyik Webb-program vezető kutatója a NASA-nak.

A galaxisok korong alakúak, és a Tejútrendszerhez képest nagyon kicsik, hiszen a mi galaxisunk méretének csak egy apró százalékát teszik ki.

A kutatók megjegyezték, hogy "a valaha látott legtávolabbi csillagfény" a vártnál sokkal fényesebbnek bizonyult. Ez azt jelentheti, hogy a galaxisok a későbbi galaxisokhoz hasonlóan hatalmas mennyiségű kis tömegű csillagból állnak. Vagy pedig a fény sokkal kevesebb "rendkívül fényes" csillagból származhat, amelyekről már régóta elméletileg kiderülhet, hogy "a valaha született első csillagok" - mondta a NASA.

Pascal Oesch, a kutatásban részt vevő tudós szerint a galaxisok rendkívüli fényessége "igazi rejtély", és megváltoztathatja a csillagászok elképzeléseit a galaxisképződésről.

"Az extragalaktikus csillagászat és a megfigyelési kozmológia egyik legérdekesebb kérdése továbbra is az, hogy mikor és hogyan alakultak ki az első galaxisok" - áll a két kutatási tanulmány egyikében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.