Tudomány

Először ült össze a NASA ufókutatásra létrehozott testülete

A NASA-kutatás független attól a vizsgálattól, amelyet a Pentagon indított az azonosítatlan légi jelenségek ügyében.

2022.10.25 10:49MTI

Megkezdte munkáját az amerikai űrkutatási hivatalnál (NASA) egy mindeddig példa nélkül álló testület, amelynek különböző tudományágakat képviselő tagjai az "azonosítatlan légi jelenségeket" (UAP) tanulmányozzák.

A 16-fős testület különösebb hírverés nélkül, hétfőn ült össze először, hogy hozzákezdjen a köznyelvben ufóként emlegetett észlelések kutatásához a - kormányzati és kereskedelmi - polgári repülésben összegyűlt adatok alapján.

A NASA-kutatás független attól a vizsgálattól, amelyet a Pentagon indított az azonosítatlan légi jelenségek ügyében a katonai repülőgépek által jelentett és védelmi és hírszerzési szakértők által elemzett észlelések nyomán.

A két egyidejű kutatás fordulópontot jelent az amerikai kormány hozzáállásában, amely az 1940-es évektől a közelmúltig elutasította, hogy komolyan vegye az azonosítatlan repülő tárgyak (ufo) jelenségét. A hivatali nyelvben mindazonáltal az azonosítatlan légi jelenség elnevezés váltotta fel a repülő csészealjként is emlegetett ufókat.

Az "ufókutató" testület létrehozását júniusban bejelentve a NASA leszögezte, hogy "nincs bizonyíték az UAP-ok földönkívüli eredetére". A Pentagon egy évvel korábban publikált jelentése sem talált elég adatot a 2004 óta történt több mint 140 katonai "ufóészlelés" természetének meghatározásához.

Vezető védelmi és hírszerzési tisztségviselők öt hónappal ezelőtt egy kongresszusi meghallgatáson elmondták, hogy a katalogizált UAP-észlelések száma időközben 400-ra emelkedett, de sok jelenségnek máig nem tudják a magyarázatát.

A magyarázatra váró jelenségek között szerepelnek olyan repülő tárgyak, amelyeknek sebessége vagy manőverezési képessége meghaladja az ismert repülési technológiák teljesítményét, vagy amelyeknek nincs látható meghajtóeszközük vagy repülésellenőrző felületük.

A NASA kutatócsapata 2023 közepére ígéri első jelentésének közzétételét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.