Elképesztő lelet

Mindvégig feküdt a legmagasabb Húsvét-szigeteki szobor, amit végül soha nem állítottak fel

A futótűzként terjedő képen látható Moai-szobor felülmúlja a legmagasabb ismert faragványt.

2022.10.20 13:35ma.hu

Befejezetlen ügy! Évszázadokkal ezelőtt a Húsvét-sziget Rapa Nui népe egy Moai-szobrot hagyott ott egy dombtetőn befejezetlenül. Most egy újonnan előkerült kép terjed a figuráról, amelyből kiderül, hogy a szigetlakók milyen eljárással készítettek ilyen csodálatos faragványokat.

A vírusként terjedő képen látható Moai-szobor felülmúlja a legmagasabb ismert faragványt.

A felvételen látható, hogy a 22 méter magasra becsült figurát még a faragás után sem állították fel. A legmagasabb ismert felállított moai-szobor 10 méter magas, és Paro néven ismert. Tekintettel a két szobor méretkülönbségére, a világrekord könnyen a fekvő figura felé billent volna.

A képet posztoló és a témáról diskurzust indító Reddit-felhasználó szerint a szobor "többet nyom, mint 2 Boeing 737-es". A vírusként terjedő kép világosan megmagyarázza, hogy a Rapa Nui népe hogyan készítette a figurákat még i.sz. 1400-1700 között, miközben először kivájták a köveket a hegyekből, majd felállították őket, látszólag csigák segítségével.

A netezők a poszt kommentszekciójában elmélyülten beszélgettek, miközben kíváncsiságukat csillapították az ősi civilizáció rejtélyes életével kapcsolatban. Azon tűnődtek, vajon az akkori munkások ember által működtetett csigákat használtak-e a szobrok felállításához, és elgondolkodtak azon, milyen köteleket és kőszerszámokat használhattak a munkájukhoz.

Néhány hozzászóló a Rapa Nui népének mechanikai tudását az egyiptomiakéhoz hasonlította, akik szaktudásukat a csodálatos piramisok megalkotásához használták. Mások egyszerűen megkérdőjelezték a régi civilizáció mechanikai fejlettségét, ami "őrültségnek" tűnt, különösen, hogy ilyen nagy projekteket egyszerű kézzel készített kötelekkel és kőszerszámokkal valósítottak meg.

A Chiléhez tartozó Húsvét-sziget (rapanui nyelven Rapa Nui) polinéziai sziget, amelyet egy holland felfedező, Jacob Roggeveen nevezett el, aki a 18. században találta meg a helyet. A sziget a Csendes-óceán déli részén található.

A Moai-szobrok voltak az első dolog, amit a tengerészek észrevettek a szigeten. Magasra emelkedő, fekete vulkáni kőből faragott figurák voltak. Úgy tudjuk, hogy a faragványok a néhai törzsfőnökök és más fontos emberek tiszteletére készültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.