Tudomány

Több ezer kilométeres törmelékcsíkot hagyott maga után az eltalált aszteroida

Szándékosan az aszteroidának ütközött a NASA DART nevű űrszondája.

2022.10.05 11:19MTI

Több ezer kilométer hosszú törmelékcsíkot hagyott maga után az az aszteroida, amelynek az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) DART nevű űrszondája múlt héten az első bolygóvédelmi teszt keretében szándékosan nekiütközött - jelentette szerdán a BBC hírportálja.

Az ütközés után két nappal egy chilei teleszkóppal sikerült elkészíteni azt a figyelemre méltó felvételt, amelyen egy óriási üstökös formájú porfelhő látszik a hatalmas kőzet mögött.

A DART űrszonda óránként 22 500 kilométeres sebességgel ütközött neki a Földtől 11,3 millió kilométerre keringő Dimorphos aszteroidának azzal a céllal, hogy megváltoztassa apályáját. A művelet célja az volt, hogy kiderítsék, képesek-e megakadályozni, hogy egy kozmikus objektum elpusztítsa a földi életet. Arra még néhány hónapot várni kell, hogy kiderüljön: sikeres volt-e a művelet, és valóban megváltozott-e az aszteroida pályája, és ha igen, milyen mértékben.

A chilei csillagászok által lencsevégre kapott törmelékcsík több mint 10 ezer kilométer hosszan húzódik, és várhatóan még hosszabbra nyúlhat, mielőtt teljesen szétoszlik. A törmelék mozgását a következő hetekben is figyelni fogják.

Lori Glaze, a NASA egyik kutatója szerint mérföldkőnek tekinthető a DART űrszondával elvégzett művelet, amellyel "az emberiség új korszaka felé vehetünk irányt", mert megvan az esély arra, hogy az ember képessé válhat akár egy aszteroida fenyegető becsapódásásnak elhárítására is.

A szeptember 26-i teszthez a DART űrszondát 2021. november 24-én indították útjára a kaliforniai Vanderberg űrbázisról a SpaceX Falcon-9 rakétájával a 800 méter átmérőjű Didymos, valamint a körülötte keringő, kisebb Dimorphos felé. A kisbolygópáros ugyan nem jelentett veszélyt a Földre, mivel a Nap körül kering, és a Földet legfeljebb 11,2 millió kilométerre közelíti meg, a NASA mégis fontosnak tartotta, hogy még az előtt elvégezzen egy ilyen kísérletet, mielőtt tényleg szükség lenne rá.

Az üdítőautomata nagyságú, 570 kilogrammos szonda 10 hónap alatt tette meg a 11 millió kilométert, hogy összeütközzön a 160 méter átmérőjű, 5 milliárd kilogrammos Dimorphos aszteroidával. Kutatók azt remélik, hogy az ütközés következtében 10 perccel lerövidül a Dimorphos keringési ideje a Didymos körül, de már 73 másodperces változást is sikernek tartanának. Jelenleg a Dimorphos 11 óra és 55 perc alatt kerüli meg a Didymost. Egy több millió kilométerre lévő égitest esetében már egy kis lökés is elég lehet ahhoz, hogy annak röppályája biztonságossá váljon.

Azért esett a választás a Dimorphosra, mert mérete hasonló azokhoz az aszteroidákhoz, amelyek potenciális veszélyt jelenthetnek a Föld számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.