Tudomány

A NASA Juno űrszondája egészen közel repült el a Jupiter jeges holdja mellett

Az elmúlt húsz évben most közelítette meg a legjobban egy űrszonda a holdat: mintegy 357 kilométerre.

2022.09.30 07:56MTI

Egészen közel repült el csütörtökön a Jupiter jeges holdja, az Európa mellett az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Juno űrszondája. Az elmúlt húsz évben most közelítette meg a legjobban egy űrszonda a holdat: mintegy 357 kilométerre.

Az Európa fagyos felszíne alatt óceán húzódhat, s a tudósok azt remélik, hogy a Föld méretéhez hasonlító bolygón az űrszonda képes lesz észlelni a vízcsóvákat, amelyek a hold felszínéről törnek fel.

"Jó időben kell jó helyen lennünk, de ha szerencsések leszünk, sikerülhet" - írta közleményében Scott Bolton, a Juno missziójának vezető tudósa, aki a San Antonió-i Délnyugati Kutatóintézetben dolgozik.

John Bordi, a NASA kaliforniai Sugárhajtómű Laboratóriumának (JPL) misszióvezető-helyettese elmondta: arra számít, hogy az űrhajó "elég gyorsan fog elszáguldani" az Európa mellett, másodpercenként mintegy 23,6 kilométeres relatív sebességgel.

A Juno által készített képeket pénteken lehet megtekinteni - közölte az amerikai űrhivatal (NASA).

Az űrszonda megfigyeléseit felhasználják a NASA 2024-ben induló Europa Clipper missziójának megtervezéséhez.

Az Európai Űrhivatal (ESA) jövőre felszálló űrszondája, Jupiter Icy Moons Explorer, vagy más néven Juicea szintén közelről akarja megvizsgálni az Európát.

Az Európát mindeddig a NASA Galileo űrszondája közelítette meg a legjobban, amikor 2000-ben 351 kilométeres távolságban szállt el mellette.

A 2011-ben útjára indított Juno 2016 óta kering a Naprendszer legnagyobb, 143 ezer kilométer átmérőjű bolygója körül. Információkat gyűjt a légköréről, felszíni szerkezetéről, belső mágneses mezejéről és a körülötte lévő régióról. A NASA tavaly újabb négy évvel, 2025-ig hosszabbította meg a missziót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.