Tudomány

Bemutatták a készenléti egységek vonulását segítő magyar drónt - videó

A fejlesztés célja, hogy a vonuló készenléti egységet (mentő, tűzoltó, rendőrautó) egy kamerával ellátott drón kísérje a levegőben, lehetőleg az egység előtt haladva.

2022.09.28 18:20MTI

A Széchenyi István Egyetem (SZE) és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóinak közös közlekedés biztonsági fejlesztését, az Előfutár nevű drónt, az Országos Mentőszolgálat közreműködésével mutatták be Zalaegerszegen.

A fejlesztés célja, hogy a vonuló készenléti egységet (mentő, tűzoltó, rendőrautó) egy kamerával ellátott drón kísérje a levegőben, lehetőleg az egység előtt haladva. Így előre beláthatóvá válnak a sofőr elől takart területek, és az onnan érkező veszélyekre a sofőr figyelmeztethető - írták a SZTAKI közleményében.

Ezzel megelőzhetőek lesznek az olyan tragédiák, mint amilyen a csepeli májusi mentőbaleset volt, amelyben egy mentőautó és egy személygépkocsi ütközött össze és egy ember meghalt, heten pedig megsérültek.

A bemutatóra a zalaegerszegi Járműipari Tesztpályán került sor, ahol a kutatók három közlekedési szituációt modelleztek.

A közlemény szerint az alkalmazott kísérleti drónnal, annak korlátozott sebessége miatt, csak városi tesztekre van lehetőség kis sebesség mellett. A nagyobb sebességű manővereket a kutatók szimulációkban vizsgálják.

A kutatók tudomása szerint ez a közlekedésbiztonsági fejlesztés a világon egyedülálló, azonban a rendszer alkalmazásához - a technikai kérdéseken túl - még több jogi és szabályozási kérdést is meg kell oldani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.