Tudomány

Az űrbe küldik az elhunyt Star Trek-színésznő hamvait

A színésznő hamvait több tucatnyi, űrkutatás iránt elkötelezett ember hamvaival és DNS-mintáival együtt juttatják majd az űrbe.

2022.08.30 07:25MTI

Az űrbe küldik a Star Trek-sorozat néhai színésznője, Nichelle Nichols hamvait.

Az Uhura hadnagyot alakító színésznő 89 éves korában július 30-án hunyt el.

Nichols az amerikai polgárjogi mozgalom fénykorában sokat tett a faji sztereotípiák lebontásáért, ugyanis az első fekete nők egyike volt, akik a televízióban fontos szerepet alakíthattak.

Az 1970-es években Nicholst a NASA felkérte arra, hogy segítsen nőket és kisebbségi csoportokhoz tartozókat toborozni az űrhivatalhoz. A színésznő mások mellett olyan tehetségek megnyerésében segített, mint Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő, Mae Jemison, az első fekete női űrhajós és a NASA első fekete vezetője, Charlie Bolden.

A színésznő hamvait több tucatnyi, űrkutatás iránt elkötelezett ember hamvaival és DNS-mintáival együtt juttatják majd az űrbe. A felbocsátás időpontját azonban még nem hozták nyilvánosságra.

A Star Trek-sorozat korábban elhunyt színészei és alkotói közül már többeknek is az űr lett a végső nyughelye, köztük a Scottyt alakító James Doohannek és a sorozat alkotójának, Gene Roddenberrynek.

A hamvak kilövését a texasi székhelyű Celestis vállalat szervezi, amely szerint a kapszulákban fellőtt hamvak Nap-körüli pályán keringenek majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.