Tudomány

Indul az első magyar biobank - videó

A biobankokkal a korábbi több éves kutatási idők akár öt hónapra is csökkenhetnek, gyorsabban fejleszthetnek gyógyszert vagy végezhetnek rákkal kapcsolatos vizsgálatokat.

2022.07.26 08:27ma.hu

Több millió emberi szövet- és anyagmintát tárolnak Szegeden szeptembertől, már tesztelik Magyarország első biobankját. A hatalmas, hűtőházra hasonlító építményben egy robot helyezi el a kóddal jelölt mintákat a mínusz 80 fokos térben, hogy azt a kutatók bármikor elérhessék. A biobankokkal a korábbi több éves kutatási idők akár öt hónapra is csökkenhetnek, gyorsabban fejleszthetnek gyógyszert vagy végezhetnek rákkal kapcsolatos vizsgálatokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.