Koronavírus-járvány

Két nap alatt kipucolja a koronavírust egy új orrspray

Kísérletek azt mutatják, hogy a betegek orrából néhány nap leforgása alatt kipucolja a koronavírust egy új orrspray.

2022.07.20 07:58ma.hu

Ígéretesnek tűnik egy újfajta orrspray-kezelés a koronavírus ellen - számolt be róla hvg.hu a Gizmodo alapján. Indiában, a III. fázisú klinikai tesztek azt találták, hogy azoknál, akik a készítményt kapták, sikerült jelentősen csökkenteni az orr vírusterhelését ahhoz a csoporthoz képest, amely tagjainak csak placebót adtak.

A szer nitrogén-monoxidot tartalmaz, amit a légutak és erek tágítására is használnak a gyógyászatban. A korábbi kutatások kimutatták, hogy erős antimikrobiális hatása van, emiatt pedig abban bíznak a szakemberek, hogy a koronavírus gyanúja esetén is alkalmazható a kórokozó ellen.

Az ilyen orrspray azért is lehet kifejezetten hasznos, mert a fertőzés a felső légutakban kezdődik.

A The Lancet Regional Health-Southeast című folyóiratban publikált eredmény szerint a tesztbe 300 felnőttet vontak be - oltottakat és nem oltottakat egyaránt -, akik igazoltan koronavírusosak voltak, és enyhe tüneteket produkáltak. A kontrollcsoport és a készítményt tesztelők egy héten át naponta hatszor használták az orrspray-t.

Utóbbiaknál a vírusterhelés 48 órán belül 99 százalékkal csökkent.

A páciensek áltlagosan három nap után produkáltak negatív tesztet, míg a kontrollcsoportnál ez az átlag hét nap volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.