Állatok

Delfinek ezrei pusztulhattak el az ukrajnai háború miatt

Az elpusztult delfineken bombák és aknák okozta égési sérüléseket fedeztek fel.

2022.06.27 12:17MTI

Fekete-tengeri delfinek ezreinek pusztulását hozzák összefüggésbe kutatók az Ukrajna ellen indított orosz háborúval.

Egy vezető ukrán szakértő szerint szokatlanul sok, legalább 3000 delfin pusztult el a Fekete-tengerben a háború kezdete óta a szonártechnika alkalmazása és a robbanások miatt, amelyek megzavarják a tengeri emlősök érzékeny navigációs rendszerét, így azok nem tudnak elegendő halat elejteni és legyengülve hajlamosabbá válnak a fertőző betegségekre.

Ivan Ruszev, a dél-ukrajnai Tuzlovi Limánok Nemzeti Park - a Dunától a Dnyeszterig terjedő, Fekete-tengerbe ömlő folyók torkolatvidékét magában foglaló természetvédelmi terület - kutatási igazgatója főleg a román és a bolgár tengerparton talált delfintetemekre alapozta számítását.

A szokatlanul nagy számban elpusztult delfineken bombák és aknák okozta égési sérülések , fertőző betegségek és többnapos éhezés nyomai láthatók - írta Facebook-oldalán a tudós, aki felszólította a tenger mentén élő embereket, hogy jelentsenek minden elpusztult állatot.

Aggodalmát fejezte ki az elhalt delfinek növekvő száma miatt a Török Tengeri Kutatási Alapítvány is, amely szerint a háború "pusztító hatással" van a tengeri ökoszisztémára. Az alapítvány szerint a háború máris "biodiverzitási válságot" okozott, egyebek közt kipusztítva a veszélyeztetett vörös algát, tengeri harci övezetté változtatva a halak és delfinek táplálkozási helyét.

A háború előtt egy nemzetközi kutatócsoport 253 ezerre becsülte a Fekete-tengerben élő delfinek számát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.