Tudomány

Módosítani kellett a Nemzetközi Űrállomás pályáját egy orosz műhold törmelékei miatt

Az orosz hadsereg korábban cáfolta, hogy bármilyen veszély fenyegette volna az ISS-t.

2022.06.17 09:22MTI

Módosították pénteken a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályáját, hogy elkerülje az orosz hadsereg által korábban megsemmisített orosz műhold törmelékeit.

A művelethez az ISS-hez csatlakoztatott Progressz teherűrhajó hajtóművét kapcsolták be - számolt be Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség vezérigazgatója Telegram oldalán.

Az orosz hadsereg 2021. november 15-én semmisítette meg a használaton kívüli Celina-D típusú műholdat az ilyen űreszközök elleni fegyverek tesztelése során.

Az Egyesült Államok akkor bírálta a lépést, arra figyelmeztetve, hogy a műhold darabjai veszélyeztethetik az ISS-t és a fedélzeten dolgozó nemzetközi űrhajóscsapatot.

Amikor az űrállomás először haladt át a törmelékmezőn, a személyzetet arra utasították, hogy saját biztonságuk érdekében vegyék fel az űrruhákat és szálljanak be az ISS mentőkapszulájába.

Az orosz hadsereg akkoriban cáfolta, hogy bármilyen veszély fenyegette volna az ISS-t.

A Kozmosz 1408 szovjet felderítő műholdat 1982-ben bocsátották alacsony Föld körüli pályára, ahol két évig működött, és tovább keringett pályáján.

Az ISS fedélzetén jelenleg három orosz, három amerikai és egy olasz űrhajós dolgozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.