Tudomány

Feltámasztották egy halott ember szemét

A világon először sikerült idegsejteket újraéleszteniük amerikai kutatóknak.

2022.05.23 18:40ma.hu

A tudósok egy pillanatra visszaállították az élet halvány pislákolását az emberi szem haldokló sejtjeiben. Annak érdekében, hogy jobban megértsék, hogyan adják meg magukat az idegsejtek az oxigénhiánynak, amerikai kutatók egy csoportja megmérte az egér és emberi retinasejtek aktivitását nem sokkal a haláluk után.

Meglepő módon a szövet környezetének néhány módosításával órákkal később képesek voltak feléleszteni a sejtek kommunikációs képességét. Fénnyel stimulálva a halál utáni retinákról kimutatták, hogy specifikus elektromos jeleket, úgynevezett b-hullámokat bocsátanak ki. Ezek a hullámok az élő retinában is megfigyelhetők, és a látást lehetővé tevő makulasejtek valamennyi rétege közötti kommunikációt jelzik.

Ez az első alkalom, hogy elhunyt emberi donor szemei ilyen módon reagáltak a fényre, és ez néhány szakértőt arra késztet, hogy megkérdőjelezze a központi idegrendszer halálának visszafordíthatatlan természetét.

"Képesek voltunk felébreszteni a fotoreceptor sejteket az emberi makulában, amely a retina azon része, amely a központi látásunkért, a finom részletek és a színek látásáért felelős" - magyarázta Fatima Abbas, az Utahi Egyetem orvosbiológusa.

A halál után az emberi testben lehetséges megmenteni néhány szervet transzplantáció céljából. De miután a keringés megszűnik, a központi idegrendszer egésze túl gyorsan megszűnik reagálni ahhoz, hogy hosszú távon bármilyen formában helyre lehessen állítani. Mégsem minden neuron típus ugyanolyan ütemben megy tönkre. A különböző régiók és a különböző sejttípusok különböző túlélési mechanizmusokkal rendelkeznek, ami az egész agyhalál kérdést sokkal bonyolultabbá teszi.

Ha megtudjuk, hogy az idegrendszer egyes szövetei hogyan birkóznak meg az oxigénhiánnyal, akkor egy-két dolgot megtanulhatunk az elvesztett agyi funkciók helyreállításáról.

Ha a speciális neuronok, az úgynevezett fotoreceptorok bizonyos mértékig újraéleszthetők, akkor ez reményt ad a jövőbeli transzplantációkhoz, amelyek segíthetnek a látás helyreállításában a szembetegségben szenvedőknél. Ez a nap azonban még messze van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.