Európai neutronkutató központ nálunk?

A következő évtized legnagyobb európai kutatásfejlesztési beruházása

A következő hónapokban létrejöhet az a nemzetközi elkötelezettség, amely megteremti az egymilliárd eurónyi finanszírozást az európai neutronkutató központ létrehozásához, az intézet székhelye jó eséllyel lehet Debrecen - jelentette be csütörtökön Brüsszelben Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára.

2008.01.24 19:19MTI

A belga fővárosban egy nemzetközi bemutatón indították útjára azt a spanyol-magyar együttműködési programot, amelynek célja a - legfejlettebb gazdaságú országok (OECD) ajánlásának nyomán születő - korszerű kutatóközpont létrehozásának előmozdítása. Spanyolország - bilbaói helyszínnel - és Magyarország együttműködik az ügyben, de ezzel együtt mindkettő azt szeretné, ha a központ a saját helyszínén épülne fel.

Az anyagok belső szerkezetének minden eddiginél alaposabb vizsgálatát lehetővé tevő európai neutronkutató központ (European Spallation Source, ESS) a következő évtized legnagyobb európai kutatásfejlesztési beruházása, évente 4 ezer tudósnak és az eredményeit továbbhasználó több tucat további kutatóintézetnek ad majd munkát. Mint Pálinkás József akadémikus a debreceni projekt képviseletében elmondta, a központ a felállítására hozott hivatalos döntéstől számítva tíz éven belül kezdheti meg teljes körű működését.

Egyed Géza jelezte: tudományos-technikai értelemben már érett tervről van szó, a megvalósítás most már a szükséges pénz összegyűjtésén múlik. Az Európai Unió a költségeknek csak elenyésző részét adná, a forrásokat elsősorban pénzügyi befektetők megnyerésével és a felhasználó, partnerországokkal kötött kétoldalú szerződésekkel kell biztosítani. Arra a kérdésre, hogy ki és mikor hozza meg a hivatalos döntést, a szakállamtitkár kifejtette: - Ez egy olyan versenyfutás, ahol igazából nincs döntőbíró, ez nem pályázat. A döntést az együttműködésre irányuló hajlandóság fogja kimondani.

Ha egy ország képes maga köré gyűjteni a kellő nemzetközi elkötelezettséget, és nagyon leegyszerűsítve ez a szó most a pénz szinonimája..., az önmagában eldönti, hol lesz a központ -. Pálinkás József elmondta: Debrecen minden tekintetben készen áll arra, hogy helyszínként szerepeljen, a város sokat remél a projekttől. Leszögezte, hogy egyetlen berendezésről van szó, így nem lehetséges, hogy a központ egyszerre több városban működjön. Az újgenerációs neutronforrások, mint az ESS, jóval nagyobb kapacitásúak, mint a kutatási célú atomreaktorok, és működésük során nem keletkezik radioaktív hulladék. A Magyarországra tervezett ESS úgynevezett hosszú-impulzusú neutronforrás, kiválóan alkalmas lenne a neutronok eltérülésének elemzésére.

Egyed Géza és spanyol partnerei jelezték: a most bejelentett kétoldalú együttműködés nyitott, ahhoz más országok is csatlakozhatnak. Jelölt még a központ helyszínéül Svédország is, de az ottani kormány úgy döntött, hogy önálló projekttel indul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.