Állati

Új kígyófajt fedeztek fel Paraguayban

A Phalotris shawnella elnevezésű kígyó valószínűleg ritka, így a kihalás fenyegette kategóriába sorolták.

2022.05.18 17:19MTI

Egy színpompás új, nem mérges kígyófajt fedeztek fel kutatók Paraguayban. A Phalotris shawnella elnevezésű kígyó feje élénk téglapiros, sárga gallért visel, a teste pedig fekete-téglapiros csíkos. A piros, a fekete és a sárga színek jellemzőek a Phalotris nembe tartozó, félig földalatti életmódot folytató 15-féle kígyóra, de a Phalotris shawnella jól megkülönböztethető a mintázata alapján.

Felfedezéséről a Zoosystematics and Evolution című tudományos folyóiratban számoltak be a Para La Tierra környezetvédelmi alapítvány szakértői.

A kutatók összesen három példányt találtak a látványos, de eddig ismeretlen kígyóból a dél-amerikai keleti részén, és mivel az alig 50 centiméteres faj látszólag rendkívül ritka, felfedezői a kihalás fenyegette kategóriába sorolták.

A hüllő a turisták által kedvel Laguna Blanca vidékén él, ezért kutatók a térség védelem alá helyezését sürgetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.