Űrkutatás

Megváltozik az agyuk az űrhajósoknak, miután a Földön kívül jártak

A különleges változások az asztronauták agyában hónapokkal a Földre való visszatérésük után is megtalálhatóak.

2022.05.07 10:23ma.hu

Az Oregon Health & Science University kutatói által nemrégiben végzett tanulmány szerint a Földre visszatért űrhajósok agya még hónapokkal a visszatérésük után is határozott változásokat mutat.

A ScienceAlert által elsőként ismertetett tanulmányhoz az Egyesült Államok kutatói 15 űrhajós agyának MRI-vizsgálatait hasonlították össze, amelyeket az ISS-en való hat hónapos tartózkodás előtt és a visszatérésük után hat hónappal készítettek.

Algoritmusok segítségével gondosan felmérték a perivaszkuláris terek méretét. Elemzésük alapján a kutatók megállapították, hogy a Föld körüli pályán töltött idő mélyreható hatással volt az agy vízvezetékrendszerére, különösen az első alkalommal űrben járt űhajósok esetében.

A veterán űrhajósok csoportjában a küldetés előtt készített két és a küldetés után készített négy felvételen alig volt eltérés a perivaszkuláris terek méreteiben.

A kutatók kijelentik, hogy további kutatások ezen a területen segíthetnek megérteni a zéró gravitációban végzett ismételt űrutazások hatását.

Juan Piantino, az Oregon Health & Science University neurológusa kifejtette: "Mindannyian alkalmazkodtunk ahhoz, hogy a gravitációt a javunkra használjuk. A természet nem a lábunkba tette az agyunkat - hanem magasra helyezte. Ha egyszer kivesszük a gravitációt az egyenletből, mit tesz ez az emberi fiziológiával?".

A megnövekedett perivascularis terekről beszélve a kutatók nem teljesen értik, hogy a változások járnak-e komoly egészségügyi kockázatokkal.

Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a szürkeállományunkat körülvevő folyadékok fontos szerepet játszanak az aktívabb órákban felgyülemlett salakanyagok eltávolításában. Ha ezek a csatornák nem működnek megfelelően, az zavaró anyagok felhalmozódásához vezethet, és olyan neurodegeneratív rendellenességeket okozhat, mint az Alzheimer-kór.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.