Tudomány

A Mount Everesten, 8800 méteres magasságban állítottak fel meteorológiai állomást

Ez a legnagyobb magasságban működő automata meteorológiai mérőállomás.

2022.05.04 19:47MTI

A Mount Everesten, 8800 méteres magasságban állítottak fel automata meteorológiai állomást kínai tudósok.

A kínai-nepáli határon magasodó hegyen elhelyezett állomás a legnagyobb magasságban működő automata meteorológiai mérőállomás lesz.

Korábban a Mount Everest déli oldalán, 8430 méteren működött a legmagasabban elhelyezett meteorológiai adatokat szolgáltató állomás, amit 2019-ben brit és amerikai tudósok állítottak fel - emlékeztet a Kínai Tudományos Akadémia Tibeti-fennsík Kutatóintézetének (ITP) közleménye.

Az új létesítménnyel együtt a Mount Everesten nyolc magassági meteorológiai állomást állítottak fel a kínai tudományos expedíció keretében.

Csao Hua-piao, az ITP kutatója elmondta, hogy a kapott meteorológiai adatokat a tudományos kutatásban tudják felhasználni, de a hegymászók számára is fontos információkat nyújtanak.

A Mount Everestre indított nagyszabású tudományos expedíció Kína második tudományos kutatási felmérésének része a Csinghaj-Tibet-fennsíkon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.