Űrkutatás

Oroszország bejelentette az űrállomás kiürítésének menetrendjét

Oroszország arra fogja felhasználni az ISS-en töltött hátralévő időt, hogy bizonyítsa, készen áll a saját űrállomással való folytatásra - mondta a Roszkozmosz vezetője.

2022.04.30 17:27ma.hu

Oroszország eldöntötte, hogy mikor vonul ki a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), és egyéves felmondási időt ad partnereinek - közölte szombaton Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz vezetője.

A Rosszija-24 tévécsatornának adott interjújában az űrügynökség vezetője elmondta, hogy bár az időkeretet már meghatározták, a hatóságok "nem kötelesek erről nyilvánosan beszélni".

Rogozin korábban azt mondta, hogy a háború miatt bevezetett nyugati szankciók megakadályozzák a Roszkozmosz abban, hogy a "szokásos módon" folytassa az Egyesült Államokkal és más nyugati országokkal az ISS-en folytatott közös munkát. Azt is elmondta, hogy ha tehetné, már most elkaszálná az együttműködést.

Az interjúban megjegyezte, hogy Oroszország ISS-en való tevékenységének feltételeit a kormány és az elnök határozza meg, és hogy az ügynökség jelenleg 2024-ig folytathatja a tevékenységét az ISS-en.

"Csak egy dolgot tudok mondani: kötelezettségeinknek megfelelően egy évvel előre figyelmeztetni fogjuk partnereinket az ISS-en végzett munka befejezéséről" - mondta.

Rogozin azt is kifejtette, hogy az ISS-en hátralévő idő alatt Oroszország "demonstrálni fogja, hogy készen áll az Orosz Orbitális Szolgáltató Állomás (ROSS) telepítésére". Elmondta, hogy a ROSS többfunkciós lesz, és hogy a fejlesztési tervek már folyamatban vannak.

Korábban a Roszkozmosz vezetője azt jósolta, hogy az ISS, ahol a NASA 2030-ig tervezte tevékenységét, addigra "szétesik", hacsak nem fektetnek "hatalmas összegeket" a javításába, de a jelenlegi geopolitikai környezetben az ISS-en való munka már nem hatékony Oroszország számára.

Március közepén Rogozin azt mondta, hogy az "ellenséges" geopolitikai helyzet arra kényszerítheti Oroszországot, hogy a ROSS-t "katonailag alkalmazhatóvá" tegye. Ez Rogozin szerint azt fogja jelenteni, hogy "senki sem lesz" a ROSS-on az orosz űrhajósokon kívül, akik "az ezen az állomáson telepített célberendezéseket fogják karbantartani".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.