Tudomány

A valaha észlelt legnagyobb üstököst azonosították

Irdatlan méretén kívül az üstökös szokatlanul sötét.

2022.04.13 16:05MTI

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé - közölte kedden az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezők nyomán Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja mintegy 50-szer nagyobb, mint egy átlagos üstökösé, 500 billió tonnás tömege pedig több százezerszer haladja egy átlagos, a Naphoz közelebbi üstökösét - közölte a NASA.

Az űrkutatási hivatal szerint az égitest 22 ezer mérföldes (35 200 kilométeres) sebességgel száguld, de nem jelent fenyegetést, mert sosem fogja egymilliárd mérföldnél (1,6 milliárd kilométernél) jobban megközelíteni a Napot.

A Naprendszer határán lévő úgynevezett Oort-felhőből a Naprendszer belsejébe tartó gigantikus üstökös a mérések szerint 2031-ben fogja leginkább megközelíteni a Napot.

Az üstököst először 2010-ben észlelték, amikor még 3 milliárd mérföldre volt a Naptól, jelenleg 2 milliárd mérföldre lehet. Egy nagy kacskaringót leírva néhány millió év múlva visszatér az Oort-felhőbe.

Irdatlan méretén kívül az üstökös szokatlanul sötét, "a szénnél és feketébb" színével is meglepte a csillagászokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.