Tudomány

Tovább csúszik a NASA holdrakétájának tesztje

Az első kísérlet a kilövőállás ventilátorai miatt hiúsult meg, a másodikat pedig egy elromlott szelep akadályozta.

2022.04.06 14:17MTI

Tovább késlekedik a NASA holdrakétájának főpróbája, mert technikai problémák akadályozták meg az üzemanyag-utántöltési tesztet.

Vasárnap és hétfőn is megpróbáltak majdnem 38 ezer hektoliter üzemanyagot betölteni a 98 méter magas Space Launch System (SLS) hordozórakétába. Az első kísérlet a kilövőállás ventilátorai miatt hiúsult meg, a másodikat pedig egy elromlott szelep akadályozta.

A visszaszámlálási teszt az utolsó fontos mérföldkő a rakéta régóta várt indítása előtt. A hordozórakétával az Orion legénységi kapszulát utasok nélküli tesztrepülésre küldik a Holdhoz, amelyet megkerül, majd visszatér a Földre. A NASA a tesztet júniusra tervezi.

Jim Free, a NASA illetékes munkatársa kedden egy Colorado Springsben megrendezett konferencián elmondta, hogy az üzemanyag-feltöltési teszteléssel egyelőre megvárják, amíg pénteken a SpaceX négy utast felvisz a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az utasok a Kennedy Űrközpontból szállnak fel, egy kilométernyire az SLS rakéta kilövőállásától.

A NASA 2024-ben legénységet küld a Holdhoz, 2025 körül pedig újra megkísérlik a holdraszállást. Utoljára 1972-ben jártak a Holdon a NASA Apolló-programjának űrhajósai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.