Állati

Kihaltnak vélt patkósdevenér bukkant fel 40 év után Ruandában

A természetvédők attól tartottak, már kihalt a súlyosan veszélyeztetett Hill-féle patkósdenevér, 40 év után azonban találtak egy példányt Ruandában.

2022.03.10 20:32MTI

A kis repülő emlős (Rhinolophus hillorum) továbbra is él Ruanda Nyugwe esőerdejében - közölte a felfedezést tevő szervezet.

Korábban nem volt információ a populáció méretéről, és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) súlyosan veszélyeztetettként tartotta számon.

"Döbbenetes élmény, hogy mi vagyunk az elsők, akik ilyen hosszú idő után megpillantunk egyet ezek közül a kis patkósdenevérek közül" - idézte a The Guardian online kiadása Jon Flanderst, a nemzetközi denevérvédő szervezet (Bat Conservation International, BCI) igazgatóját.

A texasi központú nonprofit denevérvédők két ruandai szervezettel közösen végeznek felmérést az őserdőben 2013 óta. 2019-ben egy tíznapos, barlangokat vizsgáló expedíció talált rá a denevérre.

"Azonnal tudtuk, hogy a denevér, amelyet elkaptunk, szokatlan és izgalmas. Arcvonásai már-már komikusan túlzónak tűntek" - magyarázta a Winifred Frick, a BCI tudósa.

Mégis további három év telt el, míg bebizonyosodott, melyik fajhoz tartozik a denevér.

Az éjszakai repülő emlősöknek régóta keltik rossz hírét, vámpíroknak, betegségek közvetítőinek tartják őket, az új koronavírus okozta járvány sem sokat javított a helyzetükön, miután tudósok szerint valószínűleg tőlük származik.

A kis kétgrammos dongódenevértől az óriási, másfél méteres szárnyfesztávolságú Fülöp-szigeteki repülő rókáig az összes szárazföldi emlős ötödét teszik ki a denevérek.

Az IUCN által vizsgált 1321 faj nagyjából 40 százaléka számít veszélyeztetettnek, ez nagyrészt emberi tevékenységek - mások mellett erdőirtás, az élőhelyek eltűnése - számlárája írható.

A Ruandában dolgozó kutatók számára a rejtőzködő denevér felfedezésével új munka kezdődik, hogy megmenthessék a kihalástól a veszélyeztetett fajt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.